Bo Luko kmalu vodil Robert Rožac?

V Luki Koper se obeta menjava uprave. Po neuradnih informacijah naj bi v upravo prišel Robert Rožac, sedanji državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor. Nadzorniki Luke, ki jih vodi Franci Matoz, naj bi se sestali v prihodnjih dneh.

V upravno stavbo Luke Koper naj bi kmalu stopila nova uprava.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
V upravno stavbo Luke Koper naj bi kmalu stopila nova uprava.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > “Ne potrdim in ne zanikam. Mogoče. Če dobim vabilo, ne bom rekel ne. Je pa še prezgodaj,” pravi Robert Rožac. 56-letni Pobežan Luko Koper dobro pozna, do konca leta 2019 je bil več kot štiri leta že zaposlen v Luki kot vodja investicij, tako v upravi, ki jo je vodil Gašpar Gašpar Mišič, kot v upravi Draga Matića. Pred leti je bil tudi eden izmed dveh direktorjev družbe Adriafin, ki je večinski lastnik Vinakopra. Še pred tem je bil v okviru poslovne skupine Energoplan direktor podjetja Slovenija projekt, vodil je tudi podjetje IP Obala.

Robert Rožac, zdaj državni sekretar na ministrstvu za okolje, je bil med letoma 2014 in 2019 vodja investicij v Luki. (foto: STA)

Kdo so še drugi kandidati za upravo največjega podjetja v regiji, nam ni uspelo izvedeti. Predsednik nadzornega sveta Franci Matoz včeraj ni bil dosegljiv na telefon. Seja nadzornega sveta je bila sicer napovedana za jutri, a naj bi jo premaknili na kasnejši datum.

Po zamenjavi vsake vlade do sedaj so sledile tudi menjave uprav Luke Koper. Namigi, da se bliža tudi tokrat, so se pojavili po poletni skupščini delničarjev, na kateri so imenovali nov nadzorni svet pod vodstvom odvetnika Matoza, ki je tudi dolgoletni odvetnik premierja Janeza Janše. V nadzornem svetu so med predstavniki države še Andrej Koprivec, Božidar Godnjavec, Nevenka Črešnar Pergar in Rado Antolović.

Ali bodo odšli trije člani uprave Luke ali ne, še ni bilo povsem jasno. Slišati je, da naj bi dosedanja uprava, v kateri so Dimitrij Zadel, Metod Podkrižnik in Irma Gubanec, podala odstopne izjave. Zadel informacij o odhodu uprave ne želi komentirati in pravi le, da bo javnost izvedela, ko se bo to zgodilo. Njegova uprava je v Luko prišla konec leta 2017. To je bilo v času vlade Mira Cerarja.


Najbolj brano