V šempetrski bolnišnici že sedmi direktor v devetih letih

Šempetrska bolnišnica ima novega direktorja. Svet zavoda je na to mesto imenoval vodjo oddelka za nefrologijo Dimitrija Klančiča. Na direktorski stol se bo presedel, ko bo dobil soglasje vlade, nasledil bo v. d. direktorja Ernesta Gortana, ki odhaja iz bolnišnice. “Trudil se bom, da bo bolnišnica pacientom in zaposlenim prijazna,” napoveduje.

Novi direktor Splošne bolnišnice Dr. Franca Derganca Nova Gorica 
Dimitrij Klančič in predsednica sveta zavoda bolnišnice Metka 
Jelinčič Maraž Foto: Mitja Marussig
Novi direktor Splošne bolnišnice Dr. Franca Derganca Nova Gorica Dimitrij Klančič in predsednica sveta zavoda bolnišnice Metka Jelinčič Maraž Foto: Mitja Marussig

ŠEMPETER PRI GORICI > Šempetrska bolnišnica nadaljuje z letečimi menjavami direktorjev, ki se vrstijo v zadnjem desetletju. Svet zavoda je na to mesto imenoval sedanjega vodjo oddelka za nefrologijo Dimitrija Klančiča, enega od dveh prijavljenih kandidatov in edinega, ki je izpolnjeval pogoje.

Tudi tokrat ni šlo brez zapletov

Brez zapletov in anonimnih očitkov o družinskih in ostalih povezavah med zaposlenimi in svetom zavoda, ki da v zakulisju vlečejo niti, tudi tokrat ni šlo. Zagate so reševali pravniki, seja pa se je zavlekla do pozne 21. ure. Komisija, ki je obravnavala prijave, je presodila, da Klančič ne izpolnjuje pogojev, a je predsednica sveta zavoda Metka Jelinčič Maraž to odločitev zavrnila. “Pri enem kandidatu je komisija ugotavljala, da se je v življenjepisu skliceval na podatke, ki se najdejo v kadrovski službi. To je obravnavala formalistično, ostali člani sveta zavoda pa smo menili, da če se podatek nahaja v zavodu, se ne moremo sklicevati, da nam njegove reference in izkušnje niso znane,” je utemeljila svoje ravnanje. Po predstavitvi je šest od osmih članov sveta zavoda imenovalo Klančiča za novega direktorja.

Sedmi direktor v devetih letih

Da je šempetrska bolnišnici v globoki krizi, je videti tudi po tem, da se vodstva menjujejo kot po tekočem traku, direktorji pa praviloma ne dokončajo mandata. Silvana Saksido, ki mu leta 2012 vlada ni potrdila mandata, je kot vršilec dolžnosti, nato pa leto kasneje kot direktor s polnim mandatom nasledil Darko Žiberna. Na tem mestu ni zdržal dolgo, saj je leta 2014 odstopil. Leto kasneje kje direktorica postala Nataša Fikfak, ki je bolnišnico vodila tri leta, v začetku leta 2018 pa je odstopila z enakim pojasnilom: “Osebni razlogi”. Nato je direktorsko mesto zasedel Stanislav Rijavec, ki ga je svet zavoda poldrugo leto zatem razrešil. Radivoj Nardin, ki je prišel kot v.d. direktorja, je odšel po pičlih osmih mesecih, zdaj pa odhaja še njegov naslednik Ernest Gortan, ki je bolnišnico vodil od lanskega junija.

“Program je usmerjen k pacientu, to zagovarja tudi ustanovitelj. Poleg kritičnih točk na področju organizacije dela in klime in tega, da zagovarja investicije ter proces digitalizacije, smo dobili odgovore na vsa vprašanja, predstavitev je bila zelo uspešna. Pričakujemo, da se bo to izvrševalo,” je razloge, da jih je prepričal, navedla Jelinčič Maraževa. Soglasje na imenovanje mora dati še vlada, zato ni še znano, kdaj se bo Klančič preselil v pisarno direktorja. Do takrat tam kot v. d. direktorja ostaja Ernest Gortan.

“Poskrbel bom za paciente in zaposlene”

Klančič poudarja, da se bo trudil, da bolnišnica postane strokovno prijazna tako za paciente kot za zaposlene. “Najprej bom preučil stanje, predvsem upravno ekonomski del, takoj nameravam poskrbeti tudi za paciente, ki čakajo na ambulantne in diagnostične obravnave. Covid je posegel v organizacijo našega dela, vsi ostali pacienti pa zaradi tega ne smejo biti prikrajšani,” je po imenovanju pojasnil, česa se bo najprej lotil. “Imam težko nalogo pred seboj,” priznava, ko pravi, da je stanje v bolnišnici težko po organizacijski in finančni plati. Dodaja, da bo črpal tudi iz desetletnih izkušenj vodenja največjega oddelka v bolnišnici, o finančnih zadevah pa bo bolj podrobno govoril, ko bo prevzel funkcijo. Se pa obetajo rošade na vodstvenih mestih. “V naših aktih piše, da vodilnim delavcem z odhodom direktorja mandat preneha in se ustanovi nova ekipa,” potrjuje. To sicer ne velja za strokovno direktorico Dunjo Savnik Wikler, ki jo imenuje in razrešuje svet zavoda.

Dimitrij Klančič

bodoči direktor bolnišnice

“Potrudil se bom, da bi bolnišnica postala širše strokovno prijazna tako za paciente kot za zaposlene. Covid je posegel v organizacijo našega dela, vsi ostali pacienti zaradi tega ne smejo biti prikrajšani.”

O finančnem stanju ni želela govoriti niti predsednica sveta zavoda: “Poslovanje je trenutno pozitivno, a težko je oceniti, koliko je to posledica injekcije države, covida in zmanjšanja cen. Ker pričakujemo poročilo in oceno vodstva do konca leta, bi z oceno o poslovanju počakala.”


Najbolj brano