Začenja se učenje, a tudi študentsko življenje

Za študentke in študente po Sloveniji se je včeraj začel prvi študijski dan. Univerza na Primorskem je slovesnost ob vstopu v študijsko leto pripravila v Portorožu, v prostorih Fakultete za turistične študije - Turistice, kamor je rektorica univerze dr. Klavdija Kutnar povabila dekane fakultet ter predstavnike istrskih občin. “Ta prostor potrebuje in si zasluži izobraženo prebivalstvo,” je mladim v popotnico in spodbudo povedala rektorica.

  V prve letnike študijskih programov Univerze na Primorskem se je 
vpisalo 1377 študentk in študentov. Foto: Tomaž Primožic/FPA
V prve letnike študijskih programov Univerze na Primorskem se je vpisalo 1377 študentk in študentov. Foto: Tomaž Primožic/FPA

PORTOROŽ > Predavalnica, polna brucev Fakultete za turistične študije - Turistice, je kazala za današnje čase značilen obraz - videle so se le zvedave oči, obraze je prekrivala maska in takšni bodo med stenami predavalnic preživeli vse študijsko leto. Če bodo imeli srečo in jih vladni ukrepi glede epidemije ne bodo pregnali med domače stene. Izkušnje, kako je z učenjem na daljavo, so imeli že kot maturanti dovolj in odkrito povedo, da so to bili zelo grenki, osamljeni časi. Študentsko življenje, zadnje obdobje našega bivanja, ko smo še teoretično brez večjih skrbi in odgovornosti, naj ohrani svojo družabno plat, v nasprotnem domala da nima smisla.

Grenkoba učenja na daljavo

Martin Melihen iz Portoroža, bruc na Turistici, se veseli študija, a boji ukrepov zoper epidemijo, ki bi lahko študente znova oddaljili od fakultet.

61.500 študentk in študentov na visokošolskem izobraževanju

V novo študijsko leto po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport vstopa približno 61.500 študentk in študentov na visokošolskem ter 10.000 na višjem strokovnem izobraževanju. V prvi letnik fakultet je vpisanih nekaj manj kot 13.500 bruck in brucev ter skoraj 1300 študentk in študentov v višjem strokovnem izobraževanju.

Martin Melihen (foto: Tomaž Primožič/FPA)

“Že kot maturant sem spoznal, kaj pomeni učenje na daljavo in ni nam bilo lepo. Od študija pa pričakujem, da bom uspešno končal prvi letnik in nadaljeval v smeri, ki sem si jo zadal. Vpisal sem program management turističnih podjetij. V naših krajih le v turizmu vidim prihodnost, drugih možnosti ni. čeprav sem končal tehnično šolo, sem ugotovil, da ni možnosti za delo v bolj tehnično usmerjenih poklicih.”

Ko ga vprašamo, v kakšno smer naj bi šel portoroški turizem, ki je razpet med butičnostjo in množičnostjo, odgovori, da prihodnosti ne vidi v masovnem turizmu, čeprav mu je poletna živahnost Portorož všeč. Kam pa bo jeseni in pozimi povabil sošolce? “Še vedno se bomo družili, le da v manjših skupinah.”

Učenje je lažje in še sošolce spoznaš

Med bruci je tudi Hana Jernejčič iz Ljubljane, študentka 3. letnika ekonomske fakultete, ki je izkoristila možnost vzporednega študija in se vpisala še na Turistico, ker je prepričana, da je v turizmu še vedno potencial.

Hana Jernejčič (foto: Tomaž Primožič/FPA)

“Samo prvi semester prvega letnika ekonomije je potekal v normalnih okoliščinah in nanj imam izjemne spomine. V primerjavi s poznejšim poldrugim letom predavanj na daljavo je bilo takrat res super. Da lahko v živo obiskujemo predavanja, je odlično, saj je učenje lažje, pa še sošolce spoznaš.” Kaj bi svetovala brucem? “Naj se zabavajo, izkoristijo vsako priložnost za druženje, saj smo sami ugotovili, kako hitro je lahko tega konec,” doda Hana Jernejčič.

Miha Obidič iz Opatjega sela je že lani kot bruc doživel študentsko življenje v Ljubljani, vendar se je odločil za spremembo.

Miha Obidič

“Najbolj sem pogrešal študentsko življenje, večerna druženja. Saj je tudi brez tega mogoče živeti, ampak to je eden od čarov študentskega življenja. Če se ne moreš sprostiti, se je težje tudi učiti, zmanjka ti volje in želje do študija.” Svojim sošolcem brucem pa svetuje, naj zdržijo, ker bo bolje.

V živo, ne prek spleta

“Študijsko življenje so srečevanja, izmenjave mnenj, skupno izvajanje projektov - vse to lahko doživimo le v živo,” se jim je z željo, da bi vso študijsko leto potekalo v živem stiku med profesorji in študenti, pridružila rektorica Univerze na Primorskem dr. Klavdija Kutnar.

Povabila jih je, naj svoja študijska leta živijo čim bolj aktivno, se vključijo v študentske športne in kulturne dejavnosti, se razvijajo v razmišljujoče, kritične ljudi odprtih misli in širokega znanja.

Preden je rektorica odhitela v Portorož, je bila tudi na sestanku z Luko Koper, od katere želi univerza odkupiti še drugi samski dom v Prisojah. Tako bi dobili postelje za 77 študentov, kar bi močno olajšalo vsakoletno stisko iskanja strehe nad glavo. Klavdija Kutnar upa, da se bodo lahko dogovorili.

“Dobrodošli v Portorož,” jih je pozdravil še piranski župan Đenio Zadković ter jim zaželel uspešen študij, Jure Ciglar, predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), pa je dejal, da bo organizacija tudi tokrat pripravila pestro paleto dogodkov, da bodo študenti pri njih našli podporo za svoje projekte in pozdrav sklenil z besedami: “Borili se bomo za pravice vsakega od vas.”


Komentar novinarja

Alenka Penjak

Biti študent kljub čudnim časom

Ste jih že opazili? Mlade, sveže obraze, ki v rokah nimajo brisač in napihljivih blazin za plažo, temveč knjige, zvezke, naslov študentskega servisa in študentske organizacije ter bone, s katerimi bodo vsaj enkrat na dan jedli toplo hrano? Med nami so znova študentke in študenti, ki oživijo mesta, ko jih zapustijo turisti. Nekateri so domači v prostoru, drugi z naglasi, ki razkrivajo, da je njihov dom v Ljubljani ali na Štajerskem, Dolenjskem ... Čeprav so pogledi še nekoliko zgubljeni, je radostno ...

Preberi več

Najbolj brano