Japonska v Brdih, Brda na Japonskem

Včeraj so se v Kleti Brda povezali z Japonsko. Japonski veleposlanik v Sloveniji Horomitchi Matsushima je na Dobrovo prišel skupaj s kuharskim mojstrom iz njegove rezidence Kenjijem Koyamo.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

BRDA > Zanimiv dogodek je bil posvečen spoznavanju japonske kulture, zlasti pa spajanju jedi japonske kuhinje z briškimi vini, pri čemer je s Koyamo sodeloval enolog kleti Darinko Ribolica. Tradicionalna japonska kulinarika je pomembna sestavina tamkajšnje kulture, v kuhinji uporabljajo tudi zelo stare tehnike. Japonska kulinarika je bila leta 2013 vpisana na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine, pred njo je bila na isti seznam uvrščena le francoska kuhinja. Sicer pa so Brici prisotni na Japonskem, umetniki te države pa v Brdih. Na Japonskem poznajo briška vina iz več kleti, zadružna Klet Brda pa tja izvaža že od leta 2006. Sodelujejo z velikim kataloškim in spletnim trgovcem Belluna, letos bodo na Japonsko izvozili prek 300.000 steklenic vina. Japonci v Brdih tradicionalno sodelujejo na festivalu Art Circle - Krog umetnosti, njihova kulturna ambasada je v Hotelu San Martin v Šmartnem. Nekaj del japonskih umetnikov, ki so sicer razstavljena v Šmartnem, je bil včeraj na ogled na dvorišču Kleti Brda. Na fotografiji: preden so sedli za mizo, sta japonski veleposlanik Horomitchi Matsushima (desno) in direktor Kleti Brda Silvan Peršolja potrgala nekaj grozdov.


Najbolj brano