V Posočju so ponekod zasedeni do 15. oktobra

V hotelih, apartmajih in drugih namestitvah so avgusta gostili več kot milijon turistov. Nočitev je bilo skoraj tri milijone, kar je za dva odstotka več kot v avgustu turistično rekordnega leta 2019. Domači turisti so največkrat prenočili v piranski in izolski občini, tujci pa so največkrat izbrali občine Piran, Bled in Bovec. “Odpirajo se nam trgi, na katere smo doslej manj računali,” pravi Aleksander Valentin iz Turističnega združenja Portorož.

V Posočju so avgusta imeli toliko gostov, da so jih morali včasih 
celo preusmerjati drugam. Foto: Leo Caharija
V Posočju so avgusta imeli toliko gostov, da so jih morali včasih celo preusmerjati drugam. Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > Če sodimo po avgustovskih rezultatih, se turizem po koronski preizkušnji vrača v staro kondicijo. A v zakup bo treba vzeti spremembe, zlasti v strukturi gostov. Sezona je pokazala, da se nam odpirajo trgi, kot so Madžarska, Poljska, Češka, Slovaška ... “Na te goste smo doslej manj računali, a letošnji obisk je pokazal, da so na teh trgih priložnosti, ki jih moramo izkoristiti, in okrepiti promocijo. To so gosti, ki jim je bilo pri nas všeč, ponudbo destinacije so dobro sprejeli,” ocenjuje Aleksander Valentin, direktor Turističnega združenja Portorož.

Privabiti več gostov izven glavne sezone

Po drugi strani pa se je izkazalo, da italijanskih gostov - ti so in bodo vedno pomembni za nas - niti letos ni bilo toliko, kot bi si jih želeli. Zato bo treba na tem trgu še veliko narediti, da bi jih privabili spet k nam. “S tremi meseci poletne sezone smo zadovoljni, a destinacija se tedaj polni tako rekoč sama. Izziv je obdobje pred glavno sezono in po njej. Destinacijo bomo morali promovirati tako, da bomo privabili več gostov vse leto. To ima več dobrih učinkov; destinacija živi vse leto, krepi se potreba po stalnih kadrih v turizmu in gostinstvu ...” še ugotavlja Valentin. Oglaševalsko kampanjo, namenjeno domačim gostom, bo Turistično združenje Portorož nadaljevalo tudi prihodnje leto, a bo vabilo bolj usmerjeno v obdobje pred glavno sezono in po njej.

Viljam Kvalič, Zavod Dolina Soče

“Letos smo izredno presenečeni, da je tudi september poln. Sploh boljše in dražje zmogljivosti so popolnjene vse do 15. oktobra.”

Dopust v piranski občini je očitno priljubljen tako pri domačih kot tujih gostih. V turističnih namestitvah v piranski občini so avgusta našteli nekaj manj kot 217.200 domačih prenočitev, sledile so občine Izola, Brežice, Kranjska Gora in Bohinj. Tuji turisti so največkrat prenočili v občini Ljubljana, sledile so občine Piran, Bled in Bovec.

V Posočju so morali goste celo preusmerjati

“Avgusta je bila vsa dolina Soče zapolnjena do zadnjega ležišča. Ne le Bovec, ampak tudi Kobarid in Tolmin. Včasih smo morali kakšne goste preusmerjati tudi drugam in nagovarjali smo jih k temu, da si za prihodnje vnaprej rezervirajo nastanitev in aktivnosti,“ je povedal direktor Zavoda Dolina Soče Viljam Kvalič, saj imajolasten rezervacijski sistem na spletni strani, preko katerega je mogoče rezervirati namestitve in aktivnosti v vsej dolini.

Aleksander Valentin, Turistično združenje Portorož

“S tremi meseci poletne sezone smo zadovoljni, a destinacija se tedaj polni tako rekoč sama. Izziv je obdobje pred glavno sezono in po njej.”

Povedal je tudi, da je bil letošnji avgust za 20 odstotkov boljši od lanskega glede prihodov in nočitev. Je pa po strukturi gostov drugačen. Lani je bilo veliko več Slovencev kot tujcev, letos pa so v avgustu spet prevladovali tuji gosti, ki so predstavljali 65 odstotkov vseh. Največ je bilo Avstrijcev in Nemcev, najmanj pa Italijanov. Kot je še povedal Kvalič, so bili po nekoliko negotovem spomladanskem obdobju v dolini Soče z obiskom zadovoljni že julija.

“Letos smo izredno presenečeni, da je tudi september poln. Sploh boljše in dražje zmogljivosti so popolnjene vse do 15. oktobra,” je še pojasnil.

Danes obeležujemo svetovni dan turizma, letos je njegova tema Turizem za vključujočo rast.

Štirikratni skok nočitev Čehov

V slovenskih turističnih nastanitvah so avgusta zabeležili nekaj več kot 435.300 prihodov domačih turistov. To je za 15 odstotkov manj kot avgusta lani, vendar hkrati za 131 odstotkov več kot avgusta 2019. Letošnji avgust je prinesel nekaj več kot 1,4 milijona domačih prenočitev. To je za 14 odstotkov manj kot avgusta lani, vendar hkrati za 126 odstotkov več kot v predlanskem avgustu.

Tujih gostov je bilo malo manj kot 584.700, kar je dvakrat več kot avgusta lani, a za tretjino manj kot avgusta 2019. Nočitev tujih gostov je bilo 1,5 milijona, kar je za 88 odstotkov več kot avgusta lani, vendar hkrati za 33 odstotkov manj kot v predlanskem avgustu. Med tujimi gosti so avgusta največ prenočitev pri nas prispevali turisti iz Nemčije (28 odstotkov vseh prenočitev tujih turistov), sledili so jim turisti z Nizozemske, iz Italije, s Češke in iz Avstrije. Turisti iz Nemčije so avgusta ustvarili za 54 odstotkov več prenočitev kot avgusta lani, turisti z Nizozemskeza 118 odstotkov, iz Italije za 30 odstotkov, s Češke za 400 odstotkov in iz Avstrije za 38 odstotkov več.

(Foto: Leo Caharija)

V osmih mesecih letošnjega leta so v turističnih nastanitvenih obratih našteli nekaj več kot 2,3 milijona prihodov turistov, kar je odstotek manj kot v enakem lanskem obdobju. Prenočitev je bilo v tem obdobju malo manj kot sedem milijonov, kar na letni ravni predstavlja dvoodstotni padec.


Najbolj brano