Skupno sporočilo miru

V razstaviščih tolminskega in idrijskega muzej bosta do 10. oktobra na ogled razstavi o dveh spomenikih, nosilcih znaka evropske dediščine - spominski cerkvi Sv. Duha v Javorci in Partizanski bolnici Franja. Njun cilj je širiti skupno sporočilo miru in solidarnosti.

Julijana Fortunat Černilogar je avtorica razstave o cerkvici sv. 
Duha na Javorci.  Foto: Neva Blazetič
Julijana Fortunat Černilogar je avtorica razstave o cerkvici sv. Duha na Javorci.  Foto: Neva Blazetič

IDRIJA, TOLMIN Tolminski muzej in Mestni muzej Idrija, upravljalca Spominske cerkve Sv. Duha v Javorci in Partizanske bolnice Franja v Novakih, dveh od treh slovenskih spomenikov z znakom evropske dediščine, sta si izmenjali potujoči razstavi o spomenikih z velikim vrednostnim sporočilom. V Idriji so razstavo o Javorci odprli včeraj, v Tolminu jo bodo o Franji danes ob 17.30.

Direktorica Tolminskega muzeja Damjana Fortunat Černilogar je razstavo o cerkvi sv. Duha - baziliki miru, zasnovala ob stoti obletnici njene postavitve pred petimi leti. To je bilo leto prej, kot so ji pripeli znak evropske dediščine. Fortunatova, ki je zanjo prejela tudi Valvasorjevo nagrado, predstavlja celovito zgodbo vojakov 3. gorske brigade XV. avstro-ogrskega korpusa, ki so leta 1916 na robu soškega bojišča cerkev prostovoljno in s svojim denarjem zgradili v poklon padlim prej kot v letu dni. Ne zanemarja umetniških in secesijskih arhitekturnih posebnosti cerkve. Poseben poudarek namenja 2565 v hrastove plošče vžganim imenom, ki govorijo o tragičnih usodah vojakov različnih narodnosti in veroizpovedi.

Muzej je z razstavo že gostoval v več evropskih državah. Novo zasnovana razstava vodje cerkljanskega muzeja Milojke Magajne Partizanska Bolnica Franja - skriti dragulj Evrope, pa se je pravkar vrnila s prvega gostovanja v hrvaški Krapini. Franja evropski znak nosi že od leta 2014. Tudi Magajnetova (za razstavo je dobila evropsko denarno nagrado) celovito predstavlja zgodbo o graditeljih in poznejših sodelavcih partizanske bolnice, skrb za ranjence, pomoč domačinov in vse skupaj spremlja z njihovimi predmeti in filmi o bolnici.

“Razstavi skupaj prinašata sporočila miru, solidarnosti in človečnosti. Opominjata nas, da se moramo zanje neprestano boriti,” so razstavi pospremili na pot.

Razstavi bosta v muzejih na ogled do 10. oktobra. Prej, v okviru dni evropske kulturne dediščine in odprtih vrat obeh muzejev, bosta oba spomenika in razstavi (25. septembra v Idriji in v Novakih, 26. v Tolminu in Javorci) obiskovalcem na ogled brezplačno. S


Najbolj brano