Pogojevati pregled s testom je nedopustno

Zdravstveni delavci so zgroženi nad novo vladno uredbo glede obveznega izpolnjevanja pogojev PCT. Ta od vsakega bolnika, ki potrebuje zdravniško pomoč in ni cepljen ali prebolevnik, zahteva najprej opravljen hitri test za covid-19, ki dokazuje, da ni okužen, šele nato sme obiskati zdravnika. To je lahko nevarno in tega že iz etičnih razlogov od bolnih ne moreš zahtevati, sporočajo.

Obvezen hitri test pred pregledom  za  obolelega, ki  ni pa cepljen ali 
prebolevnik, potrebuje pa pomoč  zdravnika, je nevarno določilo, 
ki ima lahko težke posledice, opozarjajo zdravstveni delavci.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Obvezen hitri test pred pregledom za obolelega, ki ni pa cepljen ali prebolevnik, potrebuje pa pomoč zdravnika, je nevarno določilo, ki ima lahko težke posledice, opozarjajo zdravstveni delavci.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

SLOVENIJA > 4. septembra je vlada sprejela odlok o načinu izpolnjevanja pogojev PCT za zajezitev širjenja sars-cov-2. Ta med drugim odreja, da morajo vsi, ki iščejo pomoč v zdravstvenih ustanovah in niso cepljeni ali prebolevniki, ob vstopu predložiti negativni izvid testiranja na okužbo s covidom-19.

Tako mora vsak necepljeni, ki ni prebolevnik in zaradi slabšega počutja potrebuje pomoč osebnega ali lečečega zdravnika, prej opraviti in plačati testiranje, počakati na izvid testa in šele nato sme na pregled. Zdravništvo opozarja, da je to etično sporno.

Egon Stopar

direktor Zdravstvenega doma Ajdovščina

“Če bi se odločevalci prej posvetovali z izvajalci zdravstvene oskrbe, bi jih opozorili na pasti in nevarnosti, ki jih to določilo vsebuje!”

Izjema v odloku je le nujna medicinska pomoč, kar se nanaša na urgentno stanje, ko je življenje hudo ogroženo.

Brez posveta s prakso

“Zahteva je nedopustna in sporna,” opozarja direktorica postojnskega zdravstvenega doma Irena Vatovec. Pritrjuje ji direktor ajdovskega zdravstvenega doma Egon Stopar.

Irena Vatovec

direktorica Zdravstvenega doma Postojna

“Veliko ostarelih in delavcev ima zelo nizke dohodke in je zanje 12 evrov za hitri test prevelik strošek. Tako nekateri, ki potrebujejo pomoč zdravnika, ne bodo šli ne na test ne k zdravniku. Kar je lahko usodno!”

Irena Vatovec

Predstavniki zdravstvenih domov so na to zdravstveno ministrstvo že opozorili, odgovor še čakajo. Izvajanje odloka pa naj bi se začelo v ponedeljek, zato so dodatna navodila nujna, opozarjajo. Stroka je tudi zgrožena, da jih glede odredbe nihče ni nič vprašal.

Odziv ministrstva za zdravje čakamo

Za mnenje določila v vladnem odloku smo prosili tudi zdravstveno ministrstvo. Bo na podlagi odzivov stroke predlagalo spremembo določila? Odgovorov do konca redakcije časnika ni posredovalo.

Egon Stopar

Direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije (ZZZ) Marjan Pintar priznava, da se tudi z združenjem ni nihče prej posvetoval. ZZZ bo stališče sprejelo danes.

Usodne posledice

Stopar izpostavlja: “Če bi se odločevalci prej posvetovali z izvajalci zdravstvene oskrbe, bi jih opozorili na pasti in nevarnosti, ki jih to določilo vsebuje!”

Da gre lahko za vrsto škodljivih posledic, našteva tudi Vatovčeva: “Ne le, da bo bolnik izgubljali čas zaradi opravljanja HAGT. Veliko ostarelih in delavcev ima zelo nizke dohodke in je zanje 12 evrov za hitri test prevelik strošek. Tako nekateri, ki potrebujejo pomoč zdravnika, ne bodo šli ne na test ne k zdravniku. Kar je lahko usodno! Bolnik sam ne more oceniti, koliko je njegovo stanje nujno.”

Za primerno varnost skrbi že triaža

Zdravstveni domovi in bolnišnice opozarjajo, da je vpeljani sistem triaže, ki velja že od pojava epidemije, dovolj kakovosten in preprečuje vdor okužbe.

Varnost se začne izvajati že z obveznim telefonskim klicem, ko bolnik dobi datum in uro pregleda. Po telefonu ga sestra izpraša o vseh težavah, tudi o simptomih za covid-19. Na vhodu v zdravstveni zavod vsakemu izmerijo temperaturo (fizično ali s posebno kamero) in vsakega sumljivega izločijo. Pred vstopom v čakalnico mora vsak izpolniti poseben vprašalnik, s katerim jamči za verodostojnost navedb. Vsak bolnik mora nositi zaščitno masko in si na vhodu razkužiti roke.


Komentar novinarja

Jasna Arko

Birokratski um in nevarne posledice

Ostareli bolnik se že več dni čudno počuti in ko uspe priklicati ambulanto osebnega zdravnika, ne dobi datuma za pregled, ker mora najprej na hitri test le zato, ker ni cepljen in mora dokazati, da nima covida-19! Neokusna šala? Žal ne! Gre za novo vladno odredbo in če bo to določilo obveljalo, si ga nobena medicinska sestra in zdravnik ne bosta upala kršiti. Zato bosta necepljene bolnike, ki potrebujejo pregled, prisiljena najprej usmeriti na hitro testiranje. To stane 12 ...

Preberi več

Najbolj brano