Vzhod

Kar v tej državi preseneča, je njena sposobnost odločanja, da ne bo odločala. Ob vnovičnem odprtju šol se je mencalo o novih ukrepih in menca se tudi sedaj. Težava je v tem, da tisti, ki bi moral odločati, za to nima poguma, še huje pa je, da tisti, ki le odloča, ne zmore uveljaviti spoštovanja pravil. Vzorčen primer je pravilo PCT, ki ga potrebujemo za različna opravila, ga pa nihče ne preverja. V najboljšem primeru je potrebna le izjava, da smo cepljeni, testirani ali pred kratkim ozdraveli. Smešno.

Ko opazujemo, kako se stvari odvijajo in še posebej, kako napreduje cepljenje, lahko ugotovimo, da je zunanja politika Janeza Janše v popolnem skladu s trendi v državi. Smo tam, kjer so ostale vzhodne države, z istimi strahovi in enakimi dvomi. Enako lahko povemo tudi glede vprašanja afganistanskih beguncev. Pridružitev Višegrajski skupini, po možnosti razširjeni na Romunijo in Bolgarijo, je torej nujna.

Necepljen in netestiran učitelj nima vstopa v šolo, plačo mu zamrznejo in tvega odpoved. Sindikati ne dvigajo glasu, sodišča pa so pritožbe že zavrnila, saj je prioriteta omejiti okužbe in omogočiti varen pouk v šolah. Bistveno je, da je pravica do javnega zdravja nad pravico do odločanja po lastni presoji.

Enako kot v času migrantske krize 2014, je tudi danes berlinski zid visok kot še nikoli. Da bi stvari lažje razumeli, je dovolj, da gremo v Italijo, evropsko državo, ki ne slovi ravno po učinkoviti administraciji ali zvestobi pravilom. Če hočeš v restavracijo, če želiš potovati z vlakom, če poučuješ v šoli, moraš biti cepljen. Če pa nočeš, si moraš plačati test. Če tega ne želiš storiti, boš jedel na cesti, ne boš šel na vlak in si boš poiskal drugo službo. Necepljen in netestiran učitelj nima vstopa v šolo, plačo mu zamrznejo in tvega odpoved. Sindikati ne dvigajo glasu, sodišča pa so pritožbe že zavrnila, saj je prioriteta omejiti okužbe in omogočiti varen pouk v šolah. Bistveno je, da je pravica do javnega zdravja nad pravico do odločanja po lastni presoji. Zato je 90 odstotkov šolskega osebja cepljenega, PCT bo v kratkem razširjen na druge poklice, govori pa se tudi o obveznem cepljenju. Fašizem? Ne, zavedanje o stanju stvari in državotvornosti. Preprosta družbena pogodba, kakršne Italija v času krize pogosto sprejema. Proti PCT-ju in za svobodno odločanje o cepljenju, pa za brezplačne teste se potegujeta le še zvesta prijatelja Viktorja Orbana in Višegrajske skupine: Giorgia Meloni in Matteo Salvini.

Pri nas gredo stvari drugače. Koronavirus je postal bojno polje političnih sil. Da bo tako, smo lahko nemudoma razbrali že od tiste prve fotografije seje vlade in ministrov z maskami dalje. Kulturni boj je očitno bolj pomemben od boja proti pandemiji. Kar smo videli, je bil še ena nespodobna predstava, s katero tvegamo izid brez vojnih ujetnikov in s trupli na bojišču. Kot bi se stranke, sindikati, delodajalci, odvetniki, novinarji in drugi predstavniki inštitucij ukvarjali le še z metanjem polen pod noge. Na takšni podlagi pa se na internetu razraščajo nore teorije. Rokohitrski mnenjski voditelji na Facebooku razlagajo, da je cepivo strašen strup, ustvarjen za desetkanje svetovne populacije, da so maske nevarne in mahajoč z ustavo prepričujejo, da so vsi ukrepi neustavni in da jih zato ni treba spoštovati.

Rezultat? Dobili smo dva milijona virologov, izvedencev za cepljenje in ustavnih pravnikov. Razprava je žolčna in vsi natanko vedo, kaj bi bilo treba storiti. Približno tako kot po izgubljeni polfinalni tekmi s Francijo na olimpijskih igrah, ko so vsi do pike natančno znali povedati, kaj bi bil pri zadnjem metu moral narediti Luka Dončić, da bi dobili tekmo.


Preberite še


Najbolj brano