Jubilejno, 60. srečanje bivših internirank

V Portorožu so se včeraj na jubilejnem, 60. vseslovenskem srečanju zbrale še žive priče nekdanjih grozljivih časov človekove preteklosti, nekdanje interniranke in interniranci, politične zapornice in zaporniki nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov, izgnanci in ukradeni otroci.

 Foto: Tomaž Primožic/FPA
Foto: Tomaž Primožic/FPA

PORTOROŽ > Spomnili so se 63.000 ljudi, ki so bili iz Slovenije izseljeni v različna koncentracijska in delovna taborišča, med njimi 12.100 slovenskih domoljubov, katerih življenja so ugasnila v krematorijih.

Slavnostna govornica je bila slovenska senatorka v Rimu Tatjana Rojc, dogodka pa se je kot častni pokrovitelj udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Tovariško druženje peščice deklet, ki so del svoje mladosti preživele kot brezimne številke v taborišču Ravensbrück in Auschwitz, je z leti preraslo v protivojno manifestacijo številnih žrtev vojnega nasilja. Letošnjo slovesnost so organizatorji - ZZB NOB Slovenije, Koordinacijski odbor žrtev vojnega nasilja in Taboriščni odbor Ravensbrück - posvetili dvema jubilejema, 60-letnici srečanj bivših internirank in 30-letnici samostojne Slovenije.

Slovesnost je temeljila na vlogi, ki so jo vsi, ki so se pridružili uporniškemu gibanju, imeli za ohranjanje slovenskega jezika in kulture.

Naslov tokratne prireditev je bila Podobe Portoroža, saj so se na kratko spominjali preteklih druženj in povzeli nekaj sporočil slavnostnih govornikov in ostalih gostov.

Predsednik Pahor je Taboriščnemu odboru Ravensbrück pri Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in njegovemu predsedniku Matjažu Špatu vročil posebno zahvalo za ohranjanje spomina na osebne zgodovinske izkušnje žrtev taborišč in opominjanje, da si je treba za mir, strpnost in solidarnost nenehno prizadevati.

Pahor je v svojem nastopu opomnil, da si je treba za mir, strpnost in solidarnost nenehno prizadevati: “Zdaj imamo velikansko priložnost in odgovornost, da ta mir in varnost ne glede na vse grenko, kar se vseeno dogaja, ohranimo za nas in seveda za naše otroke in njih otroke in da privarčujemo vsem nam vse gorje sovraštva in vojn. Vsak naj sebe vpraša, koliko in na kakšen način lahko k temu pripomore.”

Slavnostna govornica Tatjana Rojc je med drugim poudarila, da je dolžnost današnje družbe negovanje spomina. “Danes so ti ponižani in razžaljeni drugi ljudje, tisti, ki prihajajo z ogroženih območij. Njim moramo nuditi to, kar smo podedovali od naših povrnjencev, in sicer spoštovanje telesa, dostojanstvo,” je dejala ter opozorila, da so naši “uporniki” in “povrnjenci” iz taborišč, čeprav jim je bilo odvzeto dostojanstvo, na koncu in kljub vsemu hudemu nastopili kot zmagovalci.


Najbolj brano