Soteskanje je prepovedano, a vseeno rinejo v nesrečo

Čeprav odlok nekdanje Občine Tolmin iz leta 1990 prepoveduje soteskanje v potoku Kozjak, saj ta sodi med naravne znamenitosti, tako domača kot tuja podjetja za vodne športe tam organizirajo soteskanje. Pri tem sta se to poletje poškodovali vsaj dve turistki. Kobariški župan upa, da bo država čim prej Kozjak v skrbništvo zaupala občini.

Petindvajsetmetrski slap Kozjak pričaka adrenalinske navdušence 
na koncu nedovoljenega soteskanja v potoku Kozjak.  Foto: Neva Blazetič
Petindvajsetmetrski slap Kozjak pričaka adrenalinske navdušence na koncu nedovoljenega soteskanja v potoku Kozjak.  Foto: Neva Blazetič

KOBARID > Ne le Sušec, Fratarica in Predelica, na vsaj dveh spletnih straneh podjetij, ki v Soški dolini ponujajo vodne in adrenalinske športne aktivnosti, oglašujejo soteskanje tudi v soteski potoka Kozjak. Med drugim ga opisujejo kot spektakularen in skrivnostno temen kanjon v okolici Kobarida, s svetovno znanim 25-metrskim slapom Kozjak na koncu. Soteskanje ali kanjoning tam organizirajo tako domača kot tuja podjetja.

A soteskanje v potoku Kozjak je z odlokom že več kot 30 let prepovedano, to poletje sta se pri tej adrenalinski preizkušnji poškodovali vsaj dve tuji turistki.

Marko Matajurc, kobariški župan

“Kozjaku manjka skrbnik in to vlogo bi radi imeli na kobariški občini.”

Poškodovani turistki so odpeljali s helikopterjem

Prva letošnja nesreča pri nedovoljenem soteskanju v potoku Kozjak se je zgodila v začetku julija. 18-letna češka turistka si je pri tem poškodovala trtico. Posredovali so gorski reševalci, nato pa so poškodovano mladenko člani dežurne ekipe z Brnika s helikopterjem odpeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center.

Letos so gorski reševalci pomagali že dvema poškodovanima turistkama (fotografija je simbolična). (foto: GRS Tolmin)

Letos so inšpektorji uvedli že približno deset prekrškovnih postopkov zaradi soteskanja v potoku Kozjak. Navadno ukrepajo zoper pravno osebo, ki organizira spuste po kanjonih.

V drugi polovici avgusta pa se je poškodovala 32-letna Italijanka. Med soteskanjem oziroma po skoku v tolmun si je predvidoma lažje poškodovala hrbtenico. Znova so posredovali reševalci GRS Tolmin in ji nudili prvo pomoč, nato pa so jo s helikopterjem prepeljali v ljubljanski klinični center. Bovški policisti so oba primera zaradi pristojnosti odstopili drugemu prekrškovnem organu, in sicer inšpektoratu za okolje in prostor, oziroma mu podali predlog za uvedbo postopka.

Kozjak je naravni spomenik državnega pomena

Tam so nam pojasnili, da je soteskanje v potoku Kozjak prepovedano že od leta 1990. Tedanja Občina Tolmin je namreč sprejela odlok o razglasitvi kulturnih in zgodovinskih spomenikov ter naravnih znamenitosti na območju občine. Mednje sodi tudi potok Kozjak z istoimenskim slapom, ki je najvišji in najbolj prepoznaven slap tega potoka in privablja mnoge turiste.

“V prilogi pravilnika o določitvi in varstvu naravnih vrednot pod identifikacijsko številko 2087 je naveden Kozjak kot geomorfološka in hidrološka naravna vrednota državnega pomena,” so pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor.

Kršitev tega odloka inšpektorji za okolje in prostor obravnavajo kot prekršek zakona o ohranjanju narave. “Kršitelje obravnavamo v prekrškovnih postopkih, predloge za njihovo uvedbo pa nam posredujejo medobčinski redarji in policisti, ki so na lokaciji redno prisotni,” so še dejali na ministrstvu. Letos so uvedli že približno deset prekrškovnih postopkov zaradi soteskanja v potoku Kozjak. Običajno ukrepajo zoper pravno osebo, ki organizira spuste po kanjonih.

Kdaj bo občina postala skrbnik Kozjaka?

Kobariški župan Marko Matajurc je odločen - soteskanje v potoku Kozjak je kljub starejšemu odloku še vedno prepovedano. “Na to smo že večkrat opozarjali pristojne inštitucije, tudi z inšpektoratom za okolje in prostor se dogovarjamo, da bi našli ustrezno rešitev. Kozjaku manjka skrbnik in to vlogo bi radi imeli na kobariški občini,” pravi župan in upa, da jim bo ministrstvo za okolje in prostor to vlogo tudi čim prej dodelilo.

Marko Matajurc

“Tako bi lahko z ustreznim kadrom in odloki nadzirali dogajanje na območju naravnega spomenika državnega pomena. Vzpostavili bi režim, ki bi na vodo prinesel red, podelili bi koncesije izbranim izvajalcem ... Sedaj pa je vse razpuščeno in lahko kdorkoli, domačin ali tujec, služi na račun tega, turist pa se prepusti izkušnji, četudi ne ve, ali ga po soteski vodi licenciran vodič ali ne,” še poudarja Matajurc.

Med tistimi, ki organizirajo in se spuščajo po kanjonih Kozjaka, so predvsem Čehi, Slovaki, Madžari ... Adrenalinsko preizkušnjo začnejo v naselju Magozd in jo navadno sklenejo s slapom Kozjak. Če jih pri tem ne zaloti okoljski inšpektor ali policisti ne obravnavajo nesreče katerega od turistov, ostanejo nekaznovani.


Najbolj brano