“Z vami ima kultura sploh svoj glas”

Programi prihajajoče sezone Kulturnega doma Nova Gorica so znova barviti. Bera glasbenih, likovnih, fotografskih, filmskih, multimedijskih in drugih tradicionalnih vsebin, ki jih pripravljajo v novogoriškem hramu kulture, bo kljub omejitvam zaradi zajezitve virusa covid-19 pestra, saj želijo zadovoljiti številne okuse obiskovalcev vseh starosti.

Prihajajočo sezono so predstavile (z leve) Mateja Poljšak Furlan, Pavla Jarc in Barbara Poša Belingar. Foto: Ana Cukijati
Prihajajočo sezono so predstavile (z leve) Mateja Poljšak Furlan, Pavla Jarc in Barbara Poša Belingar. Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA > “Virus je prišel nenadoma in radikalno posegel v naša življenja ter ohromil naše delovanje. Kulturo je postavil na hudo preizkušnjo in nas oropal tistega nenadomestljivega živega stika z umetnostjo,” meni direktorica novogoriškega kulturnega doma Pavla Jarc.

Program, ki ga skoraj nič ne more ustaviti

Virtualni kulturni dogodki, ki so jih priredili v času popolnega zaprtja zaradi epidemije, “nikakor niso mogli nadomestiti neposrednega stika z umetnostjo, vzpostaviti magične interakcije, niti vzbuditi vibracij in posebnih doživetij, ki se zgodijo samo ob spremljanju umetniškega dogodka v živo”. Zato so kljub omejitvam za zajezitev širjenja virusa covid-19 in nič kaj obetavni trenutni epidemiološki sliki v državi pripravili program, ki ga nič ne more ustaviti.

Pavla Jarc

direktorica Kulturnega doma Nova Gorica

“Ne smemo obupati nad ukrepi. Popolno zaprtje predstavlja večji udarec kot izpolnjevanje PCT pogojev.”

“Ne smemo obupati nad ukrepi. Popolno zaprtje kulture predstavlja večji udarec kot izpolnjevanje PCT pogojev,” poudarja Pavla Jarc. Zato ljubitelje umetnosti že nestrpno pričakujejo na koncertih, razstavah in filmskih predstavah, ki so jih v Kulturnem domu Nova Gorica z vso odgovornostjo in predanostjo izbrali za najrazličnejše okuse in potrebe. Tudi vpisi abonmajev že potekajo.

Namesto osmih letos kar devet koncertov

“Brez vas ni nas. Z vami ima kultura sploh svoj glas,” so naslovili letošnjo novo sezono, ki prinaša že znane in utečene sklope glasbenih, filmskih, razstavnih in festivalskih dogodkov.

Letos bodo vstopili v 41. koncertno sezono Glasbenega abonmaja, ki bo od septembra do maja postregel z devetimi koncerti. V veliki dvorani bodo nastopili domači in tuji solisti ter komorne in orkestralne zasedbe, tudi priznana flavtistka Irena Grafenauer.

Abonma komorne in solistične glasbe Grajske harmonije pa bo vseboval kar dve sezoni: lansko, ki je odpadla, in letošnjo. Na kromberškem gradu bo tako 10. sezona na sporedu od septembra do decembra, 11. sezona pa bo odzvanjala od januarja do aprila prihodnje leto. Obiskovalci bodo med drugim lahko prisluhnili kvartetu saksofonov, dvojcu harf, godalnemu kvartetu, večeru ljubezenske poezije ...

11. Festival srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae bo v znamenju trubadurjev in obeleženja 700 obletnice smrti enega največjih književnikov vseh časov Danteja Alighierija. V štirih zaporednih dneh od 30. septembra do 3. oktobra bodo zaživela koncertna prizorišča v Novi Gorici, Goriških brdih in Šmihelu. Jesenski festival Oktober Jazz pa bo prav tako razprt med Novo Gorico in Brdi. Od 20. do 24. oktobra bo poskrbel za pet koncertov, na katerih bodo nastopila domača in tuja imena iz sveta jazza.

Razstave in sedma umetnost

Mestna galerija Nova Gorica vstopa v 24. razstavno sezono, ki bo v znamenju samostojnih in skupinskih razstav. Domači in tuji ustvarjalci bodo na ogled postavili najnovejša slikarska, kiparska in fotografska dela, novembra pa bo na vrsti tudi Pixxelpoint, 22. mednarodni festival sodobnih umetniških praks.

Prvo letošnjo razstavo Prepletenost - pregledno razstavo ob 25. obletnici delovanja domačega umetniškega kolektiva BridA - bodo odprli v petek.

Ljubitelji filmske umetnosti bodo spet prišli na svoj račun z abonmajsko ponudbo Filmskega gledališča ob torkih in petkih. “Nabor naslovov se je v zadnjem letu zelo skrčil, saj je tudi v filmsko industrijo zarezal virus,” pravi Mateja Poljšak Furlan, kustosinja Mestne galerije in vodja filmskega programa.

Kot vsa leta doslej je tudi za to sezono filmski kritik in publicist Denis Valič izbral 18 filmskih naslovov za abonmajsko ponudbo, ki se s predvajanjem prične oktobra. Filmski vrtiljak bo namenjen igranim otroškim in mladinskim ter animiranim filmom, 14. novembra se obeta evropski art kino dan, 21. decembra pa noč kratkih filmov. Predvajali bodo še drug filmski program, spletni kino, priredili likovno šolo ter poskrbeli za kulturno-umetnostno vzgojo mladih.

Kot je na nedavni predstavitvi še poudarila direktorica, so pester nabor dogodkov pripravili tudi v sklopu čezmejnih projektov in sodelovanj.


Najbolj brano