Kaj bo s praznimi stavbami na Bistriškem, kjer so nekoč delovale trgovine?

Na Bistriškem je več stavb, ki so nekdaj služile trgovski dejavnosti, danes pa samevajo prazne. Nekaj takih opaznejših stavb in prostorov je v lasti Mercatorja, v eni izmed njih nameravajo znova urediti sodoben market.

Stavbo, v kateri je nekdaj domovala znamenita blagovnica, bo 
Mercator namenil sodobnemu marketu.
Stavbo, v kateri je nekdaj domovala znamenita blagovnica, bo Mercator namenil sodobnemu marketu. 

ILIRSKA BISTRICA > V Ilirski Bistrici je pred časom delovalo kar nekaj trgovin, ki so v zadnjih letih zaprle vrata, za njimi pa so ostali bolj ali manj prazni poslovni prostori in celo stavbe. Ena takšnih se nahaja v Trnovem, kjer je nekoč delovala kmetijska zadruga, pozneje je v delu stavbe imel svojo tehnično trgovino Mercator. Gre za leta 1920 zgrajeno stavbo, katere del je bil namenjen trgovski dejavnosti na 367 kvadratnih metrih uporabnih površin. Lastnik teh je po podatkih državnega prostorskega portala poslovni sistem Mercator.

Nekdanji market v Trnovem naprodaj

Povprašali smo, kaj nameravajo med drugim storiti s tem prostorom, kjer so nekoč Bistričani lahko kupovali vso tehniko in orodje, prej, v času kmetijske zadruge, pa kmetijsko mehanizacijo in vse potrebščine za kmetovanje, a so nam iz Mercatorja sporočili le, kaj nameravajo storiti s še dvema praznima objektoma, katerih lastniki v Ilirski Bistrici so.

Gre za del stavbe nasproti nekdanje kmetijske zadruge, kjer je nazadnje delovala ena izmed Mercatorjevih trgovin z živili. Stavba je sicer stanovanjski blok, v njegovem pritličju pa je nekaj poslovnih prostorov, ki so bili nekoč namenjeni različnim trgovskim dejavnostim. Danes so vsi lokali prazni. Svoj poslovni prostor, ki ima dobrih 307 kvadratnih metrov površine, Mercator ponuja v prodajo za izhodiščno ceno 190.000 evrov.

Tudi objekt na Vojkovem drevoredu, kjer je svojčas delovala znamenita bistriška blagovnica, je danes prazen. Mnogi Bistričani še dobro pomnijo čase, ko so po nakupe hodili v Blagovnico, največjo trgovsko hišo daleč naokoli. Stavba je sestavljena iz dveh delov, belega iz leta 1966, kjer je do pred nekaj leti domovala trgovina z živili, in modrega, ki ga je leta 1977 dozidalo SGP Primorje in v katerem je dolga desetletja domoval trgovski center, med ljudmi najbolj znan pod imenom Blagovnica.

V Blagovnici nov sodoben market?

Po tem, ko je okrog leta 2003 Ilirijo odkupil Mercator, je v njegove roke prešla tudi celotna stavba blagovnice. Mercator je v belem delu stavbe obdržal dejavnost trgovine z živili, modri del stavbe pa so prostorsko precej skrčili in v njem uredili svojo prodajalno oblačil Modiano, ki pa je pred več kot desetletjem ob odprtju velikega trgovskega centra v Postojni zaprla svoja vrata.

Pozneje je v tem delu delovala še ena trgovina z oblačili, a se je pred časom preselila na drugo bistriško lokacijo.

Vrata pa je pred leti zaprla tudi Mercatorjeva trgovina z živili v belem delu nekdanje blagovnice.

Stavba je od tedaj prazna. Kot so nam pojasnili v Mercatorju, pa načrtujejo, da bodo v njej v prihodnosti uredili nov sodoben market. V tem primeru bodo objekt, v kateri se tačas nahaja njihov delujoči market, namenili drugi dejavnosti ali pa ga prodali.


Najbolj brano