Limonska trava

Za limonsko travo sem prvič slišala pred leti, ko smo na nekem poslovnem sestanku pili vodo z okusom limonske trave. Okus je bil tedaj res nekaj novega, čeprav mu limoninega priokusa ni bilo mogoče odreči. Ker limone nimajo travi podobnih listov, sem vedela, da gre za posebno rastlino.

Letos sem kupila sadiko in limonska trava pridno raste na mojem balkonu. Res je, da njen grm še ni tako košat in visok kot na vrtovih in tratah, kjer zraste do poldrugi meter visoko in dober meter v premeru, a je na dobri poti. Čeprav je limonska trava tropska rastlina in izvira iz južne Indije, Šrilanke in Indokitajske, odlično uspeva tudi pri nas in drugod v zmernem pasu. Le dovolj sonca in vode mora imeti.

Znanstveno ime limonske trave je Cymbopogon citratus in sodi v družino trav (Poaceae), ter ima 56 vrst. Limonska trava je močno aromatična rastlina z izrazitim limonskim vonjem in je znana predvsem po svojih antibakterijskih, antiglivičnih in protimikrobnih lastnostih. Je dober vir vitaminov, predvsem vitaminov skupine B (B2, B3, B5, B6, B9) in vitaminov A in C. Med minerali ima razmeroma veliko kalija, kalcija, magnezija, fosforja, mangana, bakra, cinka in železa.

Toda sestavine, ki jih najbolj cenimo, so skrite v eteričnem olju. To vsebuje citral ter flavonoide in triterpene. Prav citral v eteričnem olju limonske trave ima, sodeč po tradicionalni azijski ljudski medicini, pomirjujoč učinek pri živčni napetosti, vročičnih stanjih in okužbah, lajša bolečine in dihanje, deluje antibakterijsko in fungicidno. Kot začimba v azijskih jedeh ali zeliščni čaj spodbuja tek in blaži prebavne težave, zlasti z želodcem. Limonska trava pomaga pri nespečnosti, sladkorni bolezni, raku, razstrupljanju telesa in posredno krepi imunski sistem.

Limonska trava in medicina

Moderna medicinska znanost je z raziskavami potrdila marsikaj, pravzaprav kar večino ljudskih spoznanj in vedenj o limonski travi. Tako so znanstveno ugotovili, da čaj iz limonske trave resnično lajša tesnobo in preprečuje okužbe. To pripisujejo dejstvu, da je čaj učinkovit v boju s prostimi radikali in tako preprečuje in blaži vnetja v telesu. Posredno pomaga pri srčnih obolenjih. Učinkovite spojine so predvsem klorogenska kislina, izoorientin in flavonoid - swertiajaponin.

Ameriški znanstveniki so potrdili, da je srebanje toplega čaja limonske trave v veliko pomoč pri anksioznosti, medtem ko še ni znanstvene potrditve, da bi že vdihovanje hlapov olja limonske trave lajšalo stres in tesnobo. Enako so potrdili, da lahko limonska trava blokira bolečino. To pomeni, da pitje čaja limonske trave pomaga premagovati bolečino.

V raziskavi, objavljeni v reviji Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research, so zapisali, da redno uživanje čaja in drugih izvlečkov limonske trave znižuje holesterol. Limonska trava kot zelišče v jedeh, kot čaj ali esenca pomaga tudi zoper glivične okužbe, tudi povezane z oslabljenim imunskim sistemom (HIV).

Raziskovalci so potrdili spoznanje domačinov tropskih azijskih krajev, da žvečenje stebla limonske trave ohranja zdravje zob in očisti ustno votlino. Ugotovili so, da so izvlečki limonske trave eden najmočnejših zaviralcev streptokoknih bakterij v ustih. V obsežni študiji iz leta 2015 so ugotovili, da enomesečno redno pitje čaja limonske trave zviša raven rdečih krvničk v krvi in hemoglobina, pri čemer celice pridobijo več kisika. Natančnega mehanizma tega delovanja še ne poznajo, a menijo, da je povezano z močnim antioksidativnim delovanjem limonske trave. Pitje čaja limonske trave ima močan diuretični učinek, saj krepi delovanje ledvic in izločanje urina. Še posebej koristi v primeru napihnjenosti, ki je pogosto znamenje predmenstrualnega sindroma (PMS).

Uporaba v kuhinji

No, v teh poletnih dneh morda ni najbolj priljubljeno pitje vročega čaja limonske trave, a tega lahko pohladimo, osladkamo po želji in ponudimo s kocko ledu ali dvema in si pripravimo ledeni čaj. Ohlajen čaj lahko s pridom kombiniramo tudi z drugimi poletnimi pijačami in sokovi.

V naši evropski kuhinji skoraj ne uporabljamo limonske trave, a azijska kuhinja brez nje ne more. Ker ima poseben okus, oplemeniti jed s priokusom limonske svežine in ingverja. Odlično se prilega k morskim sadežem, ribam, piščancu, govedini in svinjini. Kot začimba je odlična v kombinaciji s česnom, čilijem, klinčki, ingverjem, kurkumo in baziliko. Uporabljajo predvsem zmleto, svežo ali suho. Stebla limonske trave so dobra tudi zamrznjena.

Esenco limonske trave uporabljajo v aromaterapiji; nanešena na kožo odganja komarje in druge žuželke. Pa vendar, v zelo velikih odmerkih lahko limonska trava povzroča alergije. Pri normalni uporabi pa ni težav.

Nekaj receptov

> Čaj z limonsko travo: žličko suhe ali sveže limonske trave prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati pet do deset minut. Ponudimo po želji s sladkorjem ali medom.

> Riž s teletino in limonsko travo: potrebujemo 25 dag riža, pol kg teletine, tri sesekljana stebla limonske trave ali žlico mlete limonske trave, žlico naribanega ingverja, žličko koriandra, nekaj zelenih stebel mlade čebule, pol žličke čilija v prahu, primerno olje za visoke temperature. V slanem kropu skuhamo riž, a ne do konca. V vroči ponvi prepražimo sesekljan ingver s čilijem, dodamo na sesekljane steble limonske trave, popražimo in dodamo na trakove narezane koščke teletine. Popražimo na močnem ognju kake tri minute in zmanjšamo ogenj, pokrijemo in dušimo še tri minute. Nato v posodo stresemo skoraj skuhan riž, dodamo sojino omako in dušimo še pet minut. Na koncu potresemo s sesekljanimi stebli čebule.


Najbolj brano