Ko kolesarji pomagajo tudi turizmu

V zadnji predolimpijski kolumni sem po vzoru naših politikov izbral najbolj zanesljivo napoved slovenskega izkupička na olimpijskih igrah. Napovedal sem, da bo ena kolajna zanesljivo padla, ni pa vrag, da jih ne bi bilo več. Seveda sem zadel in to že prvi dan iger, ko je na zmagovalnem odru stal kolesar Tadej Pogačar. Na koncu jih je bilo pet, toliko kot v Pekingu pred 13 leti, toda izkupiček je kljub temu težko primerljiv, saj so slovenski športniki v Tokiu osvojili kar tri zlate kolajne, v Pekingu pa eno. Če k tem rezultatom dodamo še četrto mesto košarkarjev med moštvenimi športi, ni dvoma, da gre za najuspešnejšo odpravo od leta 1992. Dosežkom daje dodatno težo podatek, da je bila slovenska ekipa številčno dokaj majhna. Veliko pomeni tudi ugotovitev, da v Tokiu ni bilo tako imenovanih turistov, ampak je vsak potnik upravičil udeležbo na teh čudnih igrah, ki so na koncu povsem uspele, ne glede na vse bojazni, povezane z odporom japonske javnosti zaradi pandemije. Čeprav na prizoriščih ni bilo gledalcev, pa so igre gledalce le posrkale vase.

Škoda le, da je na koncu odličen vtis pri povprečnem navijaču pokvarila neudeležba košarkarske reprezentance na sprejemu na Kongresnem trgu v Ljubljani. Pojasnilo, da so si fantje vzeli čas za dopust, je izpadlo zavajajoče, saj je bilo skoraj sočasno obelodanjeno, da bodo fantje v istem času na razvpiti zabavi na dvorcu Zemono, prirejeni ob podpisu pogodbe Luke Dončića s svojim NBA moštvom. Javnost se je kot običajno razdelila in oba pola imata po svoje prav. Košarkarji res igrajo v izbrani vrsti za narodov blagor, a jim ta po drugi strani pomaga pri iskanju boljših klubskih pogodb, prav tako pa so mnogi navijači potrošili nemalo denarja za potovanja po Evropi za navijanje zanje, čeprav vemo, kakšne so pri nas povprečne plače. Zelo verjetno je bil Dončićev žur že načrtovan pred sprejemom v Ljubljani, vendar bi zadrego lahko dokaj elegantno rešili. A je bilo res tako težko - po vzoru obeh kolesarjev - posneti vsaj video pozdrav navijačem?

Odpravite se malo po primorskih cestah in krajih, povprašajte hotelirje, pa boste opazili veliko več tujcev, tudi na kolesih, med njimi je veliko Francozov. Tudi zaradi Tadeja Pogačarja.

S koncem iger, ki so vsaj nekaj časa potisnile kregarije današnjih dni na stranski tir, smo se vrnili v običajen poletni utrip, ko se spet ukvarjamo z običajnimi športnimi temami in težavami, ki jih zagotovo ne rešuje neko ministrstvo za izobraževanje in šport, ki zadnje leto in pol deluje bolj kot mrtva črka na papirju. Vsaj kar se športa tiče. In človek se še kar sprašuje, od kod sploh še črpamo vse te vrhunske športnike in vrhunske dosežke, zaradi katerih je v teh dneh pri nas tudi kakšen tuji turist več. Ne verjamete? Odpravite se malo po primorskih cestah in krajih, povprašajte hotelirje, pa boste opazili veliko več tujcev, tudi na kolesih, med njimi je veliko Francozov. Verjetno ima nekaj zaslug za to, da ti svoje evre trošijo pri nas in spoznavajo to malo državo z vrhunskim športniki, o kateri so toliko slišali, tudi dvakratni zmagovalec Toura Tadej Pogačar, precej tudi Primož Roglič. Oba v praksi uresničujeta že ničkolikokrat zapisano, da so športniki največji ambasadorji Slovenije. A koliko znamo to unovčiti?

Ne bi spet ponavljali mantre o skromnih sredstvih za vrhunski šport, a vendar se da tej brez dvoma tudi gospodarski dejavnosti pomagati tudi na temu primeren način. In tudi kaj zaslužiti. Slovenija ima tako geografsko lego in podnebje, da bi lahko precej več vlagali v športni turizem. Nerazumljivo je, zakaj v tem ni napredka ali sodelovanja v slovenski Istri. Koper ima razvito športno infrastrukturo, a ji ne sledi nastanitvena, to pa je seveda že stvar turističnega gospodarstva, ki bi tu - v sodelovanju z lokalno skupnostjo - moralo najti svoj interes. Jasno pa je, da občina ni poklicana za gradnjo hotelov, lahko pa pomaga. Piranska občina ima hotelske kapacitete, nima pa športnih objektov, tudi v Lipici, kjer so pred davnimi leti na priprave prihajali športniki, je veliko tovrstnega manevrskega prostora. Z vlaganjem bi imel veliko korist tudi lokalni šport.


Preberite še


Najbolj brano