Ljudje v Afganistanu so na milost in nemilost prepuščeni talibanom

Države, ki so skoraj 20 let sodelovale v Natovi misiji usposabljanja afganistanske vojske, da bi se ta lahko sama zoperstavila talibanom, zdaj iz Afganistana pospešeno rešujejo svoje državljane in njihove sodelavce. Afganistanu so v nedeljo brez boja zavladali talibani. Gre za največji poraz Nata, priznavajo zahodne zaveznice.

Talibani so ofenzivo sprožili takoj po majski napovedi ZDA, da se 
bodo njihove sile umaknile do konca avgusta, okrepili so jo v 
zadnjem tednu, ko so drugo za drugim zasedli več mest in 
pomembnih cest.  Foto: Profimedia
Talibani so ofenzivo sprožili takoj po majski napovedi ZDA, da se bodo njihove sile umaknile do konca avgusta, okrepili so jo v zadnjem tednu, ko so drugo za drugim zasedli več mest in pomembnih cest.  Foto: Profimedia

KABUL > V afganistanski prestolnici Kabul je po prihodu in zmagi talibanov zavladala panika. Več tisoč ljudi je preplavilo tamkajšnje letališče v obupnem poizkusu, da bi zapustili državo, so po tistem, ko so talibani v nedeljo prevzeli oblast v državi, zjutraj poročale tiskovne agencije. Čez dan so svet obkrožali posnetki ljudi, ki tečejo ob letalih, s katerimi poteka evakuacija tujih državljanov, in se jih skušajo oprijeti. Z letala, ki je že v zraku, celo pade človek.

Predaja brez boja

Ko so se tuje sile v maju začele umikati, sta tako Washington kot Kabul izražala prepričanost v sposobnosti afganistanske vojske, da se bo uspešno uprla talibanom. Vsaj na papirju je bila afganistanska vojska z več kot 300.000 pripadniki in več milijard dolarjev vredno opremo močnejša od islamistov. Izkazalo pa se je, da je imela vojska težave s korupcijo, slabim vodstvom, pomanjkljivim urjenjem in vse slabšo moralo, je situacijo, ki je talibanom omogočila bliskovit prevzem oblasti, pojasnila francoska tiskovna agencija AFP.

Na nujni seji Varnostnega sveta ZN je generalni sekretar Antonio Guterres vse države pozval, naj preprečijo mednarodno teroristično grožnjo. Nujno je treba zaščiti človekove pravice, predvsem pa pravice žensk in deklic, je izpostavil.

Mesta so padala brez boja tudi zaradi psihološke in propagandne ofenzive talibanov, ki so vojake in lokalne predstavnike pozivali k predaji ali sodelovanju, da bi se tako ognili hujši usodi. Do popolne predaje je tako prišlo v manj kot dveh tednih od prvega zavzetja prestolnice ene od provinc.

V Kabulu še trije slovenski državljani

Po razglasitvi zmage talibanov skušajo zavezniške države iz Afganistana rešiti svoje državljane, zavezale pa so se tudi k pomoči Afganistancem, ki so jim pomagali med njihovim delovanjem v tej državi. Slovenija je imela po pojasnilih ministra za obrambo in podpredsednika vlade Mateja Tonina danes v Afganistanu še tri državljane. Afganistanski sodelavci slovenske vojske so že imeli možnost, da se skupaj s svojimi družinami umaknejo na varno skupaj z italijansko vojsko, kar da je velika večina izkoristila. Tistim, ki so za pomoč zaprosili zdaj, naj bi skušala naša država pomagati in jih rešiti.

Konec neke dobe

“Kaos v Afganistanu in predaja sodobne oborožitve za 300.000 mož talibanom je doslej največji poraz za Nato v zgodovini. Kot del zavezništva smo zanj soodgovorni. Prepuščanje afganistanskih zaveznikov terorju talibanov pa je sramotno dejanje. Vse skupaj je simbol konca neke dobe,” je tvitnil premier Janez Janša.

Tudi voditelji držav zavezništva so dogajanje včeraj opisovali kot največji polom Nata in neuspeh mednarodne skupnosti. Nemška kanclerka Angela Merkel je ocenila, da gre Afganistan skozi “grenke ure”, odločitev ZDA za umik pa je deloma pripisala “notranjim političnim razlogom”. Ameriški predsednik Joe Biden je zaradi umika doma deležen ostrih kritik. Posredovanje v Afganistanu je ZDA namreč stalo skoraj 2500 življenj in več kot dva tisoč milijard dolarjev.

Po drugi strani sta pripravljenost na sodelovanje s talibani izrazili Kitajska in Rusija.


Najbolj brano