Prosta soba v Posočju? Loterija!

Turistična sezona je v dolini Soče na vrhuncu. Vse do sredine avgusta bo od Trente do Tolmina težko najti prosto posteljo. Na pešpoteh, kolovozih in cestah, ob vodi, v in na njej je povsod veliko ljudi. To ni pravi čas za ljubitelje samote, a z nekaj truda je še vedno mogoče najti samo svoj kotiček v naravi. Turistični delavci so zadovoljni. Vrnili so se Belgijci in Nizozemci, Slovenci pa tudi letos “kurijo” turistične bone.

Turistična sezona v zgornjem Posočju je že na vrhuncu. Foto: Maša Malič
Turistična sezona v zgornjem Posočju je že na vrhuncu. Foto: Maša Malič

DOLINA SOČE > Zgodaj zjutraj so se nad Sočo, ki v Trenti ni širša od potoka, še zadrževale čarobne meglice, ljudje ob njej pa so bili že v pogonu. Ob ozki cesti skozi ozko dolino pohodniki, kolesarji, motoristi, avtomobili. Prometno.

“Od prejšnjega vikenda sem se obisk zelo povečuje. Lani je bil vrhunec zaradi bonov. Letos tega pritiska še ni toliko, ker so prišli boni kasneje, a domači turisti, ki prihajajo zdaj, jih že koristijo,” je povedal Mitja Kravanja iz Info središča Dom Trenta. Omenil je še, da je tujih gostov več kot domačih in da v Trenti že od nekdaj prevladujejo Nemci.

Goran Kavs

Soča Rafting

“Vodostaj Soče je letos super, ker je pozimi zapadlo ogromno snega. Trenutno je pretok 16 kubičnih metrov na sekundo, kar je idealno za vodne športe.”

“Ljudje povprašujejo po pohodniških poteh. Veliko jih pride vprašat, kje je Triglav, pa kako se gre nanj. Veliko zanimanja je za Soško pot. Ker je dolina bolj ozka, tu za kolesarjenje ni prav veliko možnosti, kar nekaj pa se jih loti izziva - vožnje čez Vršič,” je še pojasnil in dodal, da so vse nočitvene zmogljivosti v Trenti trenutno polne, kar naj bi veljalo do konca avgusta, če ne bo prej kakšnih neljubih sprememb.

V Trenti še kampi pokajo po šivih

O tem, da niti v kampih ni več prostora, nas je prepričalo kar nekaj napisov “zasedeno” pred vstopom vanje. “Peš gremo do Bovca. Po Soški poti. Z avtobusom smo prišli iz Bovca, kjer smo že šest, sedem dni. Na bone. Skoraj vsako leto pridemo v Posočje in peš obdelamo nekaj poti,” je povedala Romana Klobučar iz Kranja, ki smo jo srečali v druščini dobro razpoloženih in ne več rosno mladih pohodnikov.

Sergej Čujec

Kamp Gabrje

“Smo edini kamp, ki ima tudi neko vsebino, saj sami naredimo nekaj na tem. Ko je mrtva sezona, organiziramo tekmovanja v jadralnem padalstvu.”

“Prvi vtis je zelo dober. Gore, čista voda, veliko zelenega. Tu bova kolesarila, hodila in plavala. Všeč nama je, ker v turističnem smislu še ni tako razvito kot v Avstriji, kjer je turistov že preveč,” je povedala Trena Madlmayr iz bližine Linza. Skupaj s partnerjem sta prišla na nekajdnevni oddih v Trento z avtodomom. S kolesi sta bila namenjena proti Bovcu.

Trena in Josef Madlmayr sta povedala, da jima je v Trenti všeč, ker je v primerjavi z Avstrijo tu še vedno manj turistov. (Foto: Leo Caharija)

Pri Velikih koritih Soče ob vstopu v dolino Lepene smo na kristalno čisti vodi smaragdne barve zagledali prve kajakaše, tisti, ki jim mrzla vode ne pride zlahka do živega, pa so skakali v tolmune.

“Všeč mi je barva reke in ta soteska. Zelo radi imamo različne aktivnosti v naravi. Prvič smo v Sloveniji in vidimo, da ste Slovenci veliko v naravi, da veliko kolesarite, kot Pogačar in Roglič,” je povedala Leni Jacobs z Nizozemske, ki je s hčerko sedela ob koritih, medtem ko sta mož in sin skakala v reko. Povedala je še, da so v Bovcu že pet dni, da so prišli do velikih korit z gorskimi kolesi in vodnikom, da so tudi že veslali s kajakom in šli na rafting.

Bovec zasedli pristaši športov v naravi

Bovec, ki velja za meko aktivnosti v naravi, je bil kot mravljišče. “Trenutno nimamo proste postelje. Do konca avgusta smo 96-odstotno zasedeni. Zaenkrat nam tudi vreme dobro služi, “ je povedal Goran Kavs, direktor in lastnik podjetja Soča Rafting, ki je pred 30 leti začelo z raftingom na Soči. S časom so razvili tudi druge aktivnosti v naravi, kot so kajak, soteskanje ... Trenutno ponujajo tudi največji Zip line park v Evropi čez kanjon reke Učje, kjer je deset jeklenic v skupni dolžini štirih kilometrov.

Goran Kavs (foto: Leo Caharija)

Prav za spust po jeklenicah je trenutno največ povpraševanja. Ponudbo so dopolnili tudi s štirizvezdičnim hotelom Soča z dvajsetimi sobami in tako postali eden močnejših igralcev v dolini Soče, kar zadeva turizem.

“Vodostaj Soče je letos super, ker je pozimi zapadlo ogromno snega. Trenutno je pretok 16 kubičnih metrov na sekundo, kar je idealno za vodne športe. Lani ob tem času je bil pretok za polovico manjši,” je še pojasnil Kavs.

“Naša dolina je postala prepoznavna po aktivnem oddihu tudi širše, ne le v Evropi. In to je tudi naša ključna prednost pred sosednjimi destinacijami,” je sklenil.

Mlajši veslat, starejši na pohod

Med potjo do Kobarida je bila ob vseh vstopnih mestih na reko gneča, na cesti pa še naprej veliko kolesarjev, motoristov in avtomobilov, med katerimi so poleg domačih prevladovale nemške, nizozemske in belgijske registrske tablice.

Tudi v Kampu Lazar pri Kobaridu so z obiskom zadovoljni. Tako kot v Trenti in Bovcu opažajo, da se obisk zadnji teden, dva povečuje. Kot je na recepciji pojasnil Andrej Bukovec,pri njih že od nekdaj krepko prevladujejo Nemci. Med mlajšimi so to predvsem kajakaši, med tistimi srednjih let pa pohodniki in taki, ki pridejo samo na oddih. K povečanju števila pohodnikov je zelo pripomogla daljinska pešpot Juliana, ki vodi mimo, veliko ljudi pa obišče tudi bližnji Slap Kozjak.

“Sem sva prišla na priporočilo prijateljev, ki so tu že bili. S seboj imava gorski kolesi, še bolj pa sva navdušena za pohodništvo in morda kajak,” je povedal Valentin Vonlanten iz Švice, ki smo ga s punco srečali v kampu Lazar.

Počitnice po meri padalcev

V kampu Gabrje pred Tolminom se je sezona začela že konec junija. “Ker smo edini kamp, ki ima tudi neko vsebino, saj sami naredimo nekaj na tem. Ko je mrtva sezona, organiziramo tekmovanja v jadralnem padalstvu, zdaj od 10. julija dalje pa se kamp še bolj polni,” je povedal Sergej Čujec iz Kampa Gabrje. Dodal je še, da je Slovencev okrog 30 odstotkov, ostalo so Nemci in “zelo se pozna, da so se letos vrnili Belgijci in Nizozemci, ki jih lani ni bilo,” je še povedal.

Sergej Čujec (foto: Leo Caharija)

Rdečo nit kampa predstavljajo jadralni padalci, ki vzletajo z bližnje Kobale. Ti predstavljajo 25 do 30 odstotkov vseh gostov, skupaj s spremljevalci pa polovico. Preostali gostje so športne družine in družine, ki hočejo biti v bližini reke.

“Lahko bi rekli, da so to rajske počitnice. Definitivno je to prostor, kamor se vračamo zelo radi in zelo pogosto. To je bolj kot ne padalski kamp, ker imajo organiziran tudi prevoz s kombijem na Kobalo. Če so le pogoji, vsak dan letim,” je povedala Ana Senegačnik Kurnik iz Logatca.

Naj se sezona zavleče čim bolj proti zimi

“Spomladi je bilo za 27 odstotkov manj obiska kot v enakem obdobju lani. Računamo, da bi ta manko nadoknadili jeseni, če ne bo prišlo do novega zaprtja. Lani je bilo obratno. Spomladi več obiska in jeseni zaprtje,” je povedal Viljam Kvalič,direktor Javnega zavoda Dolina Soče.

“Ta konec tedna v Posočju skoraj ni proste sobe. Dolina je kar polna,” je še pojasnil Kvalič, ki upa, da se bo tak trend nadaljeval in zavlekel čim dalj do zime, saj bi radi obdržali čim več zaposlenih v turističnih dejavnostih, ki so bile zaradi epidemije covida-19 do zdaj močno prizadete.


Najbolj brano