Odpadna sirotka namesto v odtoke v mišice športnikov

Sirotka, ki nastaja pri predelavi mleka, je zdrava. V Mlekarni Planika je nekaj prodajo v plastenkah, iz preostale pa po novem s pomočjo inovativne filtrirne naprave izločijo beljakovinsko goščo, ki je uporabna kot dodatek krmi za živali. Z nadgradnjo naprave, ki so jo izdelali v koprskem podjetju TF LAB, bi lahko izdelali tudi zelo kakovostne beljakovine za športnike.

V Mlekarni Planika so našli rešitev za odvečno sirotko Foto: Mlekarna Planika
V Mlekarni Planika so našli rešitev za odvečno sirotko Foto: Mlekarna Planika

KOBARID > Sirotka je tekoč stranski proizvod, ki nastaja pri predelavi mleka v sir. Od nekdaj velja za zdravilno pijačo. Vsebuje veliko beljakovin, zato iz sirotke izdelujejo vrsto prehranskih dopolnil za športno prehrano. Pri predelavi mleka v sir ostane zelo veliko sirotke, ki konča kot odpadek. Po nam dostopnih podatkih naj bi slovenska sirarska industrija vsako leto zavrgla najmanj 150.000 ton sirotke in pinjenca.

Iz sirotkinega koncentrata, ki ostane na mrežnem filtru, bi lahko z nadgradnjo naprave izdelali zelo kakovostne beljakovine za športnike. Foto: Arhiv TF LAB

Hakim El Khiar

direktor TF LAB

“Kolikor mi je znano, še nihče ni uporabil takšne kombinacije tehnologij. V svetu se uporabljajo podobni procesi, ki pa ne dosegajo takšnega izkoristka.”

V kobariški Mlekarni Planika so pred časom našli rešitev za odvečno sirotko. S pomočjo filtrirne naprave iz sirotke izločijo beljakovinsko goščo oziroma sirotkin koncentrat, skozi proces filtracije prečiščena voda pa je manj obremenjujoča za okolje.

Podobne naprave pri nas in v svetu še ni

“Dolgo smo iskali rešitev za odvečno sirotko. V podjetju TF LAB so nam predstavili svojo idejo in odločili smo se za to,” je povedala direktorica mlekarne Anka Lipušček Miklavič. Pojasnila je še, da je filtrirna naprava, ki so jo v proizvodnjo vgradili že pred časom, tudi priložnost za naprej, ker je mogoče iz beljakovinske gošče narediti tudi druge izdelke. Naložba je bila vredna približno 100.000 evrov, trenutno pa je že v izvedbi nadgradnja naprave za še bolj optimalno oziroma dokončno prečiščenje pred iztekom odpadne vode.

150.000

ton sirotke in pinjenca vsako leto zavrže slovenska sirarska industrija

Kot je pojasnil Hakim El Khiar iz koprskega podjetja TF LAB, ki se ukvarja z raziskovanjem in razvojem filtracijskih sistemov, so napravo razvili in izdelali prav za to aplikacijo. V podjetju namreč že več let sestavljajo naprave za filtracijo vode in za vsako problematiko vodnega vira izdelajo najbolj optimalno rešitev.

“Kolikor mi je znano, še nihče ni uporabil takšne kombinacije tehnologij. V svetu se uporabljajo podobni procesi, ki pa ne dosegajo takšnega izkoristka,” je še povedal.

Iz sirotke voda in zelo čiste beljakovine

Postopek ločevanja beljakovinskega koncentrata iz sirotke obsega več faz. Filtrirna naprava, v katero se preko cisterne steka sirotka iz proizvodnje, najprej izmeri in korigira pH vrednost sirotke na nevtralnih 7,5. Nato se doda koagulant, ki povzroči koncentracijo sirotke v grude. Grude sirotke potujejo skozi mrežni filter, v katerem se zadrži beljakovinska gošča. Ostala sirotka potuje skozi membrane, ki delujejo kot molekularno sito. Tam pride do separacije vode in beljakovin. Voda je dovolj prečiščena, da se lahko steka med odpadne vode, gošča pa se ponovno vrne v mrežne filtre in čaka na odvoz, pri čemer gre za zelo čiste beljakovine, ki so idealne za dodatek krmi živali.

“Filtrirna naprava ima že zdaj 85-odstotni izkoristek. Trenutno poteka optimizacija na avtomatiki delovanja, saj želimo, da naprava deluje popolnoma avtomatsko in tako zmanjšamo potrebo po navzočnosti delavca pri napravi,” je še pojasnil El Khiar.

Z ločevanjem sirotke na vodo in beljakovinsko goščo so v mlekarni Planika na okolju prijazen način rešili vprašanje odvečne sirotke. (foto: Arhiv TF Lab)

Okolju prijazna rešitev, ki ima velik potencial

Naprava je inovativna in okolju prijazna, saj iz tekočine, ki bi obremenila čistilno napravo (sirotka je voda z beljakovinami, laktozo in drugimi hranili) odstrani hranila, kakovostne beljakovine pa se uporabi kot dodatek k prehrani.

“Poraba beljakovinskih dodatkov za športnike v svetu narašča, saj je to zelo dober in naraven vir gradnikov mišic. V načrtu imamo tudi nadgradnjo naprave, da bi lahko sušili koncentrat in izdelali zelo kakovostne beljakovine za športnike. Prioriteta je optimizacija naprave in nato njena nadgradnja,” je še povedal sogovornik.

Pojasnil je tudi, da se pri vsakem proizvodnem procesu, ki uporablja vodo, na koncu soočajo z odpadnimi vodami, ki zaradi onesnaženosti ne smejo v kanalizacijo oziroma plačujejo drage odvoze na uničenje.

“S podobno napravo, kot smo jo razvili za mlekarno, lahko odpadno vodo prečistimo tako, da jo je mogoče ponovno uporabiti v proizvodnem procesu. To pomeni, da ne potrebujemo sveže, pitne vode za industrijski proces in hkrati ne spuščamo onesnažene vode v odtok. Tako dosežemo 'zero waste', kar je velik korak v smeri ohranjanja pitne vode in ničelnih izpustov v naravo,” je še povedal El Khiar.


Najbolj brano