Primorski siri in oranžna vina v Celovcu

V središču Celovca, v Osojskem dvorcu z vrtom in še enim dvoriščem, imata Anja in Igor Ogris postojanko, ki postaja vse pomembnejše izložbeno okno izdelkov regije Alpe Jadran. Zelo pogosto povabita slovenske pridelovalce. Ondan so predstavili sire Golden Ring in primorska oranžna vina.

Celovški večer so med drugim pripravili pobudnik Lojze Wieser, gostitelja Anja in Igor Ogris ter sirarja Kristjan Vidmar in 
David Ličen. Med njimi je novopečena štajerska ljubiteljica sirov s Sinjega vrha in primorskih oranžnih vin.  Foto: Sašo Dravinec
Celovški večer so med drugim pripravili pobudnik Lojze Wieser, gostitelja Anja in Igor Ogris ter sirarja Kristjan Vidmar in David Ličen. Med njimi je novopečena štajerska ljubiteljica sirov s Sinjega vrha in primorskih oranžnih vin.  Foto: Sašo Dravinec

Zommstehn, kot se imenuje lokal Anje in Igorja Ogrisa, je obenem kavarna, bistro, vinoteka prodajalna in prireditveni prostor. V sodelovanju z Lojzetom Wieserjem, neumornim iskalcem in promotorjem vsega izvirnega, pristnega in okusnega, sicer tudi avtorjem gastronomskih potopisov na ÖRF in ZDF, sta prejšnji petek pripravila večer sirov Golden Ring s Sinjega Vrha, ki jih sirita Kristijan Vidmar in David Ličen. Sire, od blažjih in mlajših do ekstraktnih in dolgo staranih, so obiskovalcem, ti so zasedli vsa razpoložljiva mesta, ponudili z ujemajočimi oranžnimi vini primorskih pridelovalcev Klabjan, Zaro, Štemberger, Svetlik in Gordia, za nameček pa še prav poseben posladek iz kleti Krapež iz Vrhpolja. Večer, so si bili edini obiskovalci, je predstavil manj znane registre okusov, tako sirarji kot vinarji pa so si prislužili simpatije in nova vabila v koroško prestolnico.

Celovec se s prodornim direktorjem turistične organizacije Helmuthom Michelerjem vse bolj uveljavlja kot pomembno srečevališče kuhinj iz prostora med Jadranom, Alpami in Panonsko nižino. Septembra bodo tradicionalni Dnevi kuhinje Alpe Jadran ponudili razširjen program. Tako kot v minulih letih bodo v Celovcu kuhali vrhunski mojstri iz Slovenije, Italije in Avstrije, veliko bo tudi drugih ponudnikov, iz Purbacha na Gradiščanskem pa bo prišel zvezdniški kuharski mojster Max Stiegl, letošnji kuhar leta v Avstriji po mnenju vodnika Gault Millau. Stiegl, zagovornik trajnostne in lokalne kuhinje, ki ga je v svoji oddaji gostil tudi pokojni Anthony Bourdain, je zgodnje otroštvo preživel v Piranu, njegovo “nekuharsko” ime je Željko Rašković.

Micheler ne skriva ambicioznosti Celovca pri nadaljnjem razvoju v prestolnico okusov regije Alpe Jadran in odpiranju mesta gastronomskim vplivom z vseh strani, zlasti pa s sončnega juga.


Najbolj brano