Apartmajski apetiti v Izoli

Izolski občinski svet je v četrtek brez vsakršne razprave sprejel Občinski prostorski načrt (OPN). Bistveno več pozornosti je posvetil drugim temam, denimo seznanitvi z investicijskim programom za nov gasilski dom PGD Izola, iz katerega izhaja, da bo novogradnja stala 1,8 milijona oziroma 200.000 evrov več, kot so predvideli v letošnjem proračunu. Pozornost, ki so jo (opozicijski) svetniki izkazali porabi javnega denarja, je sicer hvalevredna, a pričakovali bi, da bi jih še bolj zanimal OPN, krovni prostorski akt občine, naravnan strateško, razvojno in tudi izvedbeno. Ko bo šlo za majhne naložbe, bo na njegovih določbah mogoče izdajati gradbena dovoljenja, je pojasnila Maja Šinigoj iz Locusa, podjetja, ki je za občino pripravilo predlog OPN.

Pomembno je torej, kako so v obsežnem gradivu - OPN ima besedilni in grafični del, in prvi obsega 114 strani ter enajst prilog - opredelili te majhne naložbe. Marko Starman, vodja občinskega urada za prostor in nepremičnine, pa je zagotovil, da bodo območje med nekdanjim Delamarisom in Rudo namenili turizmu, športu, rekreaciji in obmorski promenadi, čeprav so si večji lastniki, Dutb in Heta oziroma Gorenjska banka, prizadevali, da bi omogočili stanovanjsko gradnjo. “To je župan Danilo Markočič zavrnil,” je naznanil, vendar v predstavitvi predloga OPN ni omenil, da bodo stanovanjsko pozidavo dopustili na drugih dveh območjih ob morju, na Argu in nekdanji Mali opremi skupaj z Ribo, čeprav je Markočič za Argo še lani zatrjeval, da je gradnja stanovanj in apartmajev tam prepovedana. Njegov Desusov kolega in podžupan Vlado Marić pa je leto poprej podobno zagotavljal za območje Male opreme in Ribe, češ da vizije nekaterih, ki si tam obetajo poslovno priložnost za gradnjo stanovanj, zlasti apartmajev, niso skladne z željami in načrti občine.

“Še posebej na tem območju moramo paziti, kaj bomo pustili zanamcem,” je Kolenc odločno nasprotoval stanovanjski pozidavi Ribe in Male opreme.

Skladale se niso niti z željami in načrti občine v obdobju Markočičevega predhodnika, Igorja Kolenca. “Še posebej na tem območju moramo paziti, kaj bomo pustili zanamcem,” je pred sedmimi leti odločno nasprotoval stanovanjski pozidavi Ribe in Male opreme, češ “praznih stanovanj je v Izoli in Istri dovolj, okrog 1200”. Očitno se lahko želje in načrti občine hitro spremenijo, še posebej, ko podporo svetnikov iščejo stran od oči javnosti, na tematskih srečanjih z županom.


Preberite še


Najbolj brano