Oljke na drevesih se sušijo in odpadajo

Plodovi oljk se sušijo in odpadajo, opažajo posamezni oljkarji v zadnjih dneh. In to ni običajno trebljenje. Po zadnjih padavinah se je odpadanje stopnjevalo in na nekaterih drevesih pridelka ni več. “Presenetilo nas je, kako se je vse spremenilo v tednu dni,” pravi svetovalec za varstvo rastlin Matjaž Jančar. Najverjetneje so za to kriva letošnja velika nihanja temperatur.

Plodovi v oljčnikih se sušijo in padajo na tla.  Foto: Jaka Jeraša
Plodovi v oljčnikih se sušijo in padajo na tla.  Foto: Jaka Jeraša

PRIMORSKA > “Plodove smo pregledali in ne gre za okužbo, niti za pojav kakšnega škodljivca. To dvoje smo izključili. Na podlagi prvih ugotovitev tako predvidevamo, da so najverjetnejši vzrok poškodb na plodovih neobičajna nihanja temperatur v spomladanskem času do formiranja cvetov in času po oploditvi,” pravi Matjaž Jančar, specialist kmetijsko gozdarskega zavoda (KGZ) Nova Gorica. Topel konec februarja, potem v začetku aprila celo sneg na višjih legah, našteva. “Zato so tudi oljke cvetele 14 dni kasneje kot običajno,” spomni. Zdaj pa naenkrat vročina.

“Še pred dobrim tednom dni je kazalo, da je s pridelkom v oljčnikih vse dokaj v redu, tako da nekateri oljkarji morda še sploh ne vedo za sušenje plodov, če v zadnjih dneh niso pregledovali nasadov. Nekatera drevesa so v kratkem času že prazna,” pravi Jančar. Zato so objavili opozorilo oljkarjem, naj pregledajo oljčnike in sporočijo, kakšne so razmere.

Oljkarjem svetujejo, da skrbno pregledajo oljčnike in o morebitnem pojavu poročajo KGZ Nova Gorica.

Sušenje in odpadanje plodov opažajo na celotnem območju oljk: v Brdih, na Goriškem, v Vipavski dolini, na Krasu in zdaj tudi v Istri. “Zelo podobno nam sporočajo tudi kolegi iz sosednje Furlanije,” pravi Jančar. Tudi tam so ugotovili, da ne gre za oljčno muho, marmorirano smrdljivko ali druge škodljivce, in domnevajo, da so kriva nihanja temperatur. Danes se bodo strokovnjaki KGZ Nova Gorica o tem odpadanju oljk posvetovali s kolegi iz severne Italije, da bi izvedeli več o vzrokih.

Pojava oljčne muhe v primorskih oljčnikih pa strokovnjaki v teh dneh niso zaznali.


Najbolj brano