Škuljači končno na igrišču

S prvo škuljado od uvedbe ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 v lanski pomladi so člani Športnega društva Škulja Vogrsko, ki združuje približno sto članov, vendarle začeli tekmovalno sezono.

Te dni je spet živahno na igriščih ŠD Škulja pod viaduktom na 
Vogrskem. Foto: Davorin Koron
Te dni je spet živahno na igriščih ŠD Škulja pod viaduktom na Vogrskem. Foto: Davorin Koron

VOGRSKO > Pri Športnen društvu Škulja, ki združuje ljubitelje te igre z območja občine Renče-Vogrsko in drugih krajev na Goriškem, so na občnem zboru potegnili črto pod zdravstveno in športno težko obdobje letošnje in lanske pomladi. Pandemija je povzročila, da je bila aktivnost društva najbolj okrnjena v vsej 15-letni zgodovini. ŠD Škulja je uspelo v tem obdobju izpeljati le tri tekme. Odpovedati je moralo druga tradicionalna srečanja, ligaška tekmovanja, zastalo pa je tudi ustanavljanje slovenske škuljaške zveze.

Društvo je bilo sicer aktivno na drugih področjih. Navezalo je stike z Olimpijskim komitejem Slovenije, dva člana ŠD Škulja sta na ljubljanski Fakulteti za šport opravila izpit za vaditelje, na Vogrskem pa so ob pomoči Multimedijskega predvajalnika RTV Slovenija Migaj postali bogatejši za film o škuljanju, ki so ga poslali na virtualni posvet o evropskih ljudskih igrah na Portugalskem. Načrtovana udeležba v živo je bila namreč zaradi ukrepov v času pandemije odpovedana.

ŠD Škulja se je v juniju končno tudi tekmovalno aktiviralo - z meddruštveno tekmo na svojem igrišču pod viaduktom hitre ceste na Vogrskem. Žal so tokrat zaradi oteženega prehajanja meja zaradi omejitev v času pandemije manjkali tradicionalni gostje iz Hrvaške in Italije. Poleg domačinov so tekmovali le še člani biljenskega društva Maltarji in ŠD Barje Ljubljana. Zmagala je ekipa Škulja Vogrsko pred Vogrskim ena in Maltarji. Drugo tekmo so škuljači z Goriške izpeljali v Renčah. Prvo mesto je osvojila ekipa Primorje pred moštvom Miš Maš in Somi.

“Izgubljenega zaradi pandemije žal ne bomo mogli nadomestiti. Trudili se bomo izpeljati čim večji del letošnjega programa. Trenutno je najbolj pomembno to, da so vsa naša tri igrišča pripravljena in vzdrževana. Na voljo so vsakomur. Torej lahko škuljamo in se družimo,” je ob ponovnem zagonu dejavnosti na igriščih poudaril predsednik ŠD Škulja Jožef Hvalica. Na Vogrskem upajo, da bodo jeseni, ko naj bi vrata spet odprle šole, lahko nadaljevali tudi delo z mladimi. Ligaških tekmovanj ne bo. Ni še jasno, ali bo mogoče organizirati srečanje reprezentanc sosednjih držav. ŠD Škulja bo skušalo izpeljati vsaj srečanje slovenskih škuljaških društev.


Najbolj brano