Od naj bralke do zlatega Cankarjevega priznanja

Na Osnovni šoli Aleša Beblerja - Primoža Hrvatini so se s ponosom poslovili od devetošolke Pike Rejc Mekota. Na majskem državnem Cankarjevem tekmovanju je dosegla zavidljiv uspeh; uvrstila se je na skupno 22. mesto in v kategoriji devetošolcev kot edina v obalno-kraški regiji osvojila zlato priznanje.

Pika Rejc Mekota s svojo mentorico Matejo Tomažič Jakac Foto: Mateja Tomažič - Jakac
Pika Rejc Mekota s svojo mentorico Matejo Tomažič Jakac Foto: Mateja Tomažič - Jakac

HRVATINI > O Piki Rejc Mekota smo že pred štirimi leti zapisali, da je bila s 35 prebranimi knjigami naj bralka projekta osrednje koprske knjižnice Berimo z Rovko Črkolovko. Pred tem, pravi, ji branje sploh ni dišalo, a ga je sčasoma vzljubila. Z njenim navdušenjem nad literaturo je naraščala tudi želja po uspehu na Cankarjevem tekmovanju, ki se ga je udeleževala vsa leta, zadnji dve tudi na državni ravni. “Lani sem še nabirala izkušnje, letos pa sem res dala vse od sebe ter tudi dosegla svoj dolgo želeni cilj,” pravi Pika, ko s ponosom drži v rokah zlato Cankarjevo priznanje.

Med pripravami na tekmovanje ji je ves čas stala ob strani mentorica Mateja Tomažič Jakac, ki ji je pomagala razumeti skrite pomene knjige Mateta Dolenca Kako dolg je čas, v kateri živali človeku skozi svoje zgodbe nastavljajo ogledalo ter ga opozarjajo na neprimeren odnos do okolja in narave ter poudarjajo temeljne življenjske vrednote, za katere si je vredno prizadevati. Hrvatinsko šolo je poleg Pike na državnem tekmovanju zastopal tudi Nejc Kocjančič. Oba sta v razlagalnem spisu izrazila kritičen in argumentiran pogled na vsebino knjige, Pika dovolj spretno, da se je med 462 tekmovalci v kategoriji devetošolcev iz vse Slovenije uvrstila na 22. mesto in kot edina iz obalno-kraške regije dosegla zlato Cankarjevo priznanje.

Mlada Primorka bo šolanje nadaljevala na Poljanski gimnaziji v Ljubljani. Želi si, da bi se ji v prihodnje uresničila želja po potovanju po svetu in da bi našla službo, ki bi ji dopuščala delo na daljavo.


Najbolj brano