Poklon za nesebično pomoč med epidemijo

V Postojni so osrednjo občinsko prireditev ob dnevu državnosti združili s podelitvijo priznanj letošnjim občinskih nagrajencem. Županovo priznanje sta za nesebično pomoč med epidemijo koronavirusa prejela Mladinski center Postojna in Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna. Priznanje Miroslava Vilharja pa si je prislužila vokalna skupina Elum.



Županovo priznanje sta letos prejela  Mladinski center Postojna in 
Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna, priznanje Miroslava 
Vilharja pa  vokalna skupina Elum. Foto: Foto atelje Postojna
Županovo priznanje sta letos prejela Mladinski center Postojna in Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna, priznanje Miroslava Vilharja pa vokalna skupina Elum. Foto: Foto atelje Postojna

POSTOJNA > Mladinski center Postojna je med epidemijo za štab civilne zaščite Občine Postojna koordiniral in zagotavljal prostovoljce ter jih usmerjal na prostovoljska dela. Od 110 prijavljenih prostovoljcev so jih na dela napotili 51. Ti so v okviru 188 prostovoljskih akcij opravili 506 prostovoljskih delovnih ur. V zadnjih mesecih so intenzivno sodelovali tudi pri zagotavljanju računalniške opreme za šolanje na daljavo za osnovne šole v občinah Pivka in Postojna. V sodelovanju z Občino Postojna, Medobčinskim društvom prijateljev mladine PO - PI, občinskim štabom civilne zaščite in prostovoljci so razdelili 111 računalnikov in 37 kamer.

Županovo priznanje si je prislužila tudi Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna. “V času najgloblje koronakrize, ko se je pokazala vsa razsežnost epidemije, so dijakinje, dijaki in dva učitelja zdravstvene nege brez pomisleka priskočili na pomoč v domova upokojencev v Postojni. V štirih tednih dela so s svojo nesebično pomočjo pripomogli k boljšim pogojem in splošnemu vzdušju. S seboj so prinesli mladostno radost in zagon,” so zapisali v utemeljitvi nagrade. Poleg dijakov so se na pomoč kadrovsko podhranjenim domovom odzvale tudi šolske čistilke, ki so pomagale zagotavljati varno in čisto okolje.

Priznanje Miroslava Vilharja je za ohranjanje ljudske kulture na področju vokalne glasbe in za promocijo občine Postojna prejela vokalna skupina Elum. Skupino je pred 16 leti ustanovila zborovodkinja Karolina Repar. Pevke skozi oživljanje in poustvarjanje ljudske glasbe negujejo kulturno dediščino in ljudsko izročilo. Na zgoščenki PrijETNO glasbeno potepanje so zbrale avtorske priredbe slovenskih ljudskih pesmi v izvirnih etno priredbah. V lanskem letu pa so uglasbile še otroške ljudske pesmi in izštevanke. Skupina je prejela tudi več priznanj na različnih zborovskih tekmovanjih.

Župan Igor Marentič se je v svojem nagovoru ob dnevu državnosti dotaknil demokratičnih vrednot kot idealov boja za samostojno državo. Kot je dejal, se premalokrat zavedamo, da sta demokracija in svoboda govora vrednoti, ki terjata tudi nekaj angažiranosti, predvsem pa strpnosti. “Ne izključujeta spoštovanja ljudi, inštitucij in ne nazadnje države. Svoboda govora ne pomeni, da lahko žalimo vsevprek, se nekulturno izražamo, diskreditiramo dobre pobude, zavajamo in manipuliramo. To ni demokracija, to je nekultura,” je opomnil. “Slovencev nas je premalo, da bi lahko rešili svet, nas je pa ravno prav, da se lahko dobro razumemo in si pomagamo med seboj,” je h strpnosti pozval Marentič.

Za kulturni del prireditve so poskrbeli pevci Mešanega pevskega zbora Postojna, brata Vital in Jan Jurca, plesalki Baletnega društva Postojna in zasedba Ninnay and The Godfathers.


Najbolj brano