Nezaupnica eliti in diletantom

Slovenija ima zdaj dovolj vseh odobrenih cepiv zoper covid-19. Poslej lahko vsak sam izbira, s katerim se želi cepiti. Zgodilo se je, kar si je večina želela že spomladi, ko je zaradi naraščanja okužb raslo zanimanje za cepljenje. Želja sam izbrati cepivo se je okrepila po znanih zapletih s cepivom AstraZeneca, kar je po Evropi in pri nas botrovalo množičnim odpovedim cepljenja.

Neverjetno pa je, da je - za razliko od mnogih držav, ki so dobavo novih količin cepiva AstraZeneca preklicale -, naš premier priskrbel Sloveniji dodatne količine tega cepiva; posodil mu jih je madžarski premier. Zato so ga začeli vsiljevati tudi mladim in tudi zato ga je zdaj največ v rezervi v cepilnih centrih.

Zaradi skrhanega zaupanja se, čeprav je dovolj cepiva in ga lahko izbereš, mnogi nočejo cepiti in to odlagajo v jesen.

Pomnimo, kako nerodno in neprimerno je v koronačasih naš politični vrh sprejemal ukrepe. Obdan s peščico svetovalcev - elite domnevnih strokovnjakov - je nespretno, diletantsko in ad hock odrejal omejitve, kazni, pritikal poleg marsikaj ... Tudi drugod v EU so marsikaj prepovedovali, a so ubirali drugačne načine komuniciranja, izbirali bolj zaupanja vredne strokovnjake in svetovalce, z več spoštovanja soljudi. Pri nas ta vlada pri delu ljudi ne uživa zaupanja, kar so podčrtali izbranci Kacin, Beovićeva, Rozman, Logarjeva, Bitenc; večina z desno politično oznako.

Ključna napaka je, da vodenje ukrepov in nadzor nad epidemijo nista bila zaupana najbolj pristojnim strokovnjakom - epidemiologom. Prvi epidemiolog Fafangel je bil le član skupine, pogosto preglasovan in preslišan, zato je dvakrat izstopil. Kar je še okrepilo nezaupanje javnosti. Mnogi so prepričani tudi, da so bili podatki o številu okuženih do turistične sezone prirejeni. Zdaj se - upravičeno ali ne - nasmihajo napovedim, da bo sledil jesenski val zaradi novega delta seva, ki se že širi po Veliki Britaniji. Od tod je lansko jesen prišel takratni bolj nalezljiv sev v Evropo in Slovenijo in zakrivil zadnji val epidemije. Krona vsega pa je tudi to, da, za razliko od sosedov, nimamo organizirane dobre promocije cepljenja!

Zaradi skrhanega zaupanja v vlado in stroko, ki jo nekateri klavrno poosebljajo, se zdaj, ko cepivo lahko celo sam izbereš, mnogi nočejo cepiti in cepljenje odlagajo v jesen. Ko naj bi bilo o vplivu cepiv kaj več znanega. A takrat bi lahko bilo za koga tudi že pozno ...


Preberite še


Najbolj brano