Sankanje na Kaninu tudi za dan državnosti

Pomlad so na 2300 metrov visokem kaninskem smučišču nad Bovcem letos gostinski delavci in žičničarji kar preskočili. V soboto so smučarji še zadnjič to sezono v razkošnih snežnih razmerah vijugali ob vlečnici Podi, včerajšnja otvoritev poletne sezone pa je minila v znamenju uživanja prigrizkov in pijače na snežni plaži.

Za neizkušene je bil takšen nedeljski vstop v poletje na kaninski snežni plaži odlična izkušnja. Okoliški 
vrhovi naj zaradi zimskih razmer še nekaj tednov  ostanejo rezervirani za izkušene gornike. Foto: Nataša Tratnik
Za neizkušene je bil takšen nedeljski vstop v poletje na kaninski snežni plaži odlična izkušnja. Okoliški vrhovi naj zaradi zimskih razmer še nekaj tednov ostanejo rezervirani za izkušene gornike. Foto: Nataša Tratnik

KANIN > V prvem poletnem turističnem vikendu je na Bovškem večina obiskovalcev sprostitev in beg pred pasjo vročino iskala v senci ob ali celo v še vedno mrzli Soči (vsaj v gumenjaku ali kajaku) ter na kolesu.

V soboto in nedeljo se je (obakrat) dobrih 200 ljubiteljev ali občudovalcev gora ter smučarskih zanesenjakov odpravilo z žičnico na Kanin. Tam jih je na (še vedno!) dveh metrih snega pričakala urejena proga ob vlečnici Sedlo. Kdor je pohitel, je v soboto zjutraj ob suhem zraku in le osmih stopinjah Celzija naredil še nekaj lepih zavojev. Najbolj zagnani so turno presmučali še polnih 400 višinskih metrov proti najbližji vmesni postaji kabinske žičnice. Sredi dneva, ko se je temperatura povzpela do 17 stopinj Celzija, so prišle na vrsto tekoče osvežitve in prigrizki na sedežih in ležalnikih snežne plaže 2220 metrov visoko ležeče okrepčevalnice Ski Bum Bar. Odrasli smučarji so bili nagrajeni z golažem, otroci pa s sladoledom.

Kopalke in smuči so bile ta konec tedna na Kaninu uporabna kombinacija. (foto: Nataša Tratnik)

Od včerajšnjega dne smučišče ni več urejeno. Snežni navdušenci so se včeraj še lahko sankali (na voljo so bile sani za izposojo), večina obiskovalcev pa se je po kratkem sprehodu po snegu odločila za postanek pred dobrotami, ki jih je nudila okrepčevalnica. Tako se je na Kaninu uradno začela poletna sezona. Kabinska žičnica bo ponovno zabrnela 25. junija, na dan državnosti.

Direktorica Sončnega Kanina Manuela Božič Badalič pa je včeraj ob vstopu v poletje za naš časopis povedala: “Upamo, da bo vreme za podaljšan prihajajoči praznični konec tedna, ko bomo spet obratovali, privabilo še več obiskovalcev. Ker je te dni snega za varno planinarjenje običajnih nedeljskih pohodnikov na vrhu žičnice še mnogo preveč, bo Kanin nudil predvsem priložnost za kratke snežne sprehode, nato pa za uživanje na svežem zraku na ležalnikih ob gostinski ponudbi Ski Bum Bara. Tej bomo dodali tudi nastop glasbene skupine. Žičnica bo poleti začela obratovati ob 9. uri, z nje na poti navzgor in ali na njo ob povratku pa bo mogoče vstopati tudi na obeh vmesnih postajah, kjer snega ni več in so razmere dobre za gorsko kolesarjenje, sprehode in planinarjenje. Ocenjujemo, da bo okoli 10. julija večina snega vendarle skopnela in se bo takrat začela običajna poletna sezona s pohodi na okoliške vrhove. Turni smučarji bodo sicer v Velikem grabnu na nekaj metrih snega gotovo uživali še v drugi polovici julija.”

Otroci so imeli včeraj na Kaninu na voljo tudi sanke. Snega za tovrstno zabavo bo zagotovo dovolj tudi med prihajajočim prazničnim vikendom. (foto: Nataša Tratnik)

Dodati velja, da za vstop na žičnico še velja pravilo PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Žičničarji opozarjajo na primerno opremo za obisk visokogorja, kjer se poletje lahko v eni uri spremeni v zimo. Vetrovka in pokrivalo, dobra sončna očala in zaščitna krema ter visoka obutev so še vedno del osnovne obvezne opreme. Pogoji za varen odhod na vrhove nad žičnico pa so dereze, cepin in izkušnje pri uporabi te opreme.


Najbolj brano