Sadež večne mladosti

Letošnje leto je pravzaprav učno sadjarsko leto. Dež, zmrzal, pa spet dež ... Prav takrat so drevesa cvetela, le kako naj bi se tem tegobam uprla. A moder kmet zna in zmore sodelovati z naravo. No, narava vsakemu od nas kaže pot naprej. In vsi bi se morali naučiti od kmetov modrosti potrpežljivega sodelovanja z njo.

Pred nekaj dnevi sem dobila prve briške marelice s kmetije Aleksija Mavriča iz Goriških brd. Letošnje so drugačne, imajo namreč “lepotne pikice” kot sporočilo, da jim vreme med cvetenjem in zorenjem ni bilo naklonjeno. Pa vendar so nekatere marelice preživele in dozorele. Varovali so jih močni antioksidanti, ki so prav tako tudi odlična zaščita nas samih, ko jih zaužijemo. Letos jih moramo jesti s posebnim občutkom in hvaležnostjo za dar. Ker je skromen, poškodovan, a je še toliko bolj pomemben.

Najboljši vir antioksidantov

Marelice so eden najboljših virov antioksidativnih snovi za zaščito našega telesa. Da so dobre, naravnost slastne in tudi zdrave, so že nekaj tisoč let nazaj vedeli na Kitajskem. Od tam so se zelo hitro širile proti Evropi in vsemu antičnemu svetu. Med antioksidanti so rekorder po vsebnosti naravnega vitamina A, ki nastane iz karotenoidnih snovi v kožicah in tudi v mesu marelic. Med karotenoidi prevladujejo betakaroten, gamakaroten, kriptoksantin, likopen, ki so med najmočnejšimi antioksidanti, in še kopica drugih karotenoidov. Torej, ne samo, da jih je veliko, tudi izredno učinkoviti so.

Likopen je po raziskavah najbolj učinkovit nevtralizator kisika v prostih radikalih in je pomemben člen antioksidativne obrambe v koži, kar je še zlasti dobrodošlo med poletno izpostavljenostjo soncu. S kuhanjem se sprosti še več likopena in beta karotena, zato je pravilno pripravljena marelična marmelada izvrstno in zdravo živilo.

Mnoge raziskave so potrdile, da marelice delujejo dvojno: z antioksidanti preprečujejo poškodbe očesnih tkiv, saj zavirajo škodljivo delovanje prostih radikalov. Zaradi obilice vitamina A pa zmanjšajo možnost nastanka sive mrene kar za 40 odstotkov. To so ugotovili na raziskavi na več kot 50.000 ameriških medicinskih sester, ki so v njej sodelovale. A marelice niso samo za oči. Podobno so namreč ugotovili, da kdor uživa veliko naravnega betakarotena, se mu nevarnost za srčni infarkt zmanjša za tretjino. Vitamin A v marelicah tudi zmanjšuje škodljive vplive kajenja na sluznico v pljučih.

Seveda so v marelicah poleg v maščobah topnih karotenoidov tudi vodotopni flavonoidi. Teh je tu več kot 2000 različnih vrst in doslej so jih raziskali komaj tretjino. Zato marelice budijo raziskovalno strast znanstvenikov, še zlasti ker so ugotovili, da domačini v gorah Karakoruma, ki uživajo zelo veliko marelic, živijo v povprečju deset let več kot prebivalci sosednjih pokrajin, kjer marelic ni. Vsekakor imajo flavonoidi sinergično zaščitno vlogo s karotenoidi.

Veliko vitamina C

Poleg vitamina A imajo marelice tudi veliko vitamina C, celo več kot pomaranče in mandarine. Pa tudi drugih vitaminov, med njimi iz skupine B, je več kot v marsikaterem drugem sadežu, med njimi zlasti B1 za spomin, B2 za energijo in zoper utrujenost, B3 za pomirjanje in spanje, B5 zoper stres, vitalnost in lepe lase, B9 zoper paniko in depresijo ... Med rudninskimi snovmi prevladuje kalij, ki je izredno dober za srce in zoper višji krvni tlak. Zraven so tudi kalcij, fosfor in železo, ki v kombinaciji z bakrom v njih preprečujeta slabokrvnost, in kobalt, ki zvišuje količino rdečih krvničk.

Čeprav so sladke, imajo marelice malo kalorij, a veliko vlaknin. V 100 gramih marelic je v povprečju samo 54 kilokalorij. Hkrati pa nam dajo veliko izkoristljive energije, saj vitamini B poskrbijo, da hrano dobro pokurimo. To pomeni, da marelice pomagajo pri hujšanju.

Ker imajo marelice veliko naravne salicilne kisline, so naravno zdravilo zoper migreno in glavobole. Mnogi viri navajajo, da marelice preprečujejo raka. Te trditve temeljijo na ugotovitvi, da je v marelicah tudi kalcijev D-glukarat. To je oblika glukarične kisline, ki v jetrih skrbi za nevtralizacijo presežkov estrogena in drugih steroidnih hormonov, zato resnično lahko preprečuje nastanek raka na dojkah, materničnem vratu, jajčnikih in na prostati pri moških. Prav tako ima geraniol, klorogensko kislino in kvercetin, ki jih tudi uvrščajo med snovi, ki preventivno delujejo proti raku. Marelice ščitijo vse leto, saj tudi suhe prav nič ne izgubijo svojih zaščitnih snovi, le vodo.

Morda jim tudi zato pravijo sadež večne mladosti, saj zavirajo proces staranja in krepijo dobro počutje, tudi oslabelih bolnikov, spodbujajo presnovo in boljši vid, zaradi mangana pa varujejo kosti pred osteoporozo.

Ledena zloženka

Potrebujemo: 0,5 kg dozorelih marelic, lonček albuminske skute, lonček borovnic, pol skodelice vode, pol skodelice sladkorja, lonček smetane za stepanje, vaniljev sladkor, limonin sok, lističi melise. Marelice razkoščičimo, narežemo in damo v vodo. Zavremo in pustimo med mešanjem vreti na nizki temperaturi okrog osem minut. Ko nastane mehka masa, vmešamo sladkor ali med, ko se masa ohladi. Mešanico ohladimo, nato pa zlagamo: na marelično maso skuto, nato marelice, spet skuto in na koncu borovnice. Čez damo stepeno smetano, prelijemo z medom in okrasimo z melisinimi lističi. Zelo dobro je, da ta zloženka stoji nekaj ur v hladilniku ali pa nekaj minut celo v zamrzovalniku. Sladica ima zanimiv preplet več vrst antioksidantov za kožo in oči v poletnem času, pa še mineralni in vitaminski preplet skupaj z odličnimi beljakovinami za vse tiste, ki jih pogosto doleti herpes.


Najbolj brano