V CMK z grafiti pričarali časovni stroj

Morda sploh ne bi bilo napak, če bi koprski TIC v ponudbo dejavnosti za turiste uvrstil tudi voden ogled prostorov Centra mladih Koper (CMK). Ti so po zaslugi domačih in tujih prostovoljcev postali prava paša za oči, saj jih do zadnjega kotička polnijo grafiti in umetniške poslikave, ki sledijo konceptu popotovanja skozi čas.

V katero zgodovinsko obdobje bi želeli skočiti, se lahko odločite že v vhodni veži CMK, ki ima po novem videz pravcatega časovnega stroja z upravljalsko konzolo, motorjem na atomski pogon, hladilno tekočino, cevmi in (pravimi, 3D) urami, ki kažejo vsaka drugačen čas.

Foto vir: CMK

CMK so poslikali:

Polona Drašler, Tine Decorti, Marco Galli, Nana Posega, Erik Grozdanov, Gabrielle Pascale, David Gobbo, Sjon Xhonneux, Elena Araujo, Alastair Edwards, Vaiva Cibaite, Saša Tucović, Stefanija Kocev, Liam Mislej, Rakhu Roy Chodkhuri, Lana Kocjančič, Nejc Zorenč, Mark Djuraševič, Lia Lovič, Patrik Parenta, Danijel Gregorič, Uršula Debevec, Gabriel Alonso Goy, Mark Godina, Luka Petešić, Žana Šuran, Nejc Fonda, Ajda Zupan, Tina Kapovič, Charlotte Jung.

V prehodu skozi info točko do osrednje dvorane se boste znašli v družbi smetane svetovnih znanstvenikov, ki lebdijo na obodu vesoljske črne luknje, vmes pa vas pozdravita mačka in pes, pobalinska lika iz industrijskega obdobja med obema vojnama, ki so ga zaznamovale številne iznajdbe.

“Idejo za poslikave so dali obiskovalci CMK, ki so menili, da je bil prejšnji videz kluba preveč sterilen. K sodelovanju smo z javnim pozivom pritegnili 30 prostovoljcev, večina je domačih, nekaj umetnikov pa je iz tujine,” je pojasnil vodja projekta Patrik Holz. Izkušnje s tovrstnimi podvigi so že nanizali ob poslikavah koprskih podhodov in četrtnega mladinskega centra na Markovcu.

Foto vir: CMK

Čopiče so umetniki v CMK začeli vihteti že novembra, pri čemer jih je kot umetniška vodja usmerjala Polona Drašler, tudi sama avtorica nekaterih poslikav, denimo upodobitve pisateljice Zofke Kveder ob njeni pisalni mizi z znamenito sliko Ivane Kobilica Kofetarica v ozadju. “Eno od naših vodil je bilo tudi izpostaviti pomembne ženske like in zagotoviti enakost spolov, ki je v zgodovini ni bilo,” utemelji Polona.

Foto vir: CMK

Predavalnica CMK prikazuje kratko zgodovino svetovno znanih, predvsem ameriških grafitov, ki jo je kot svojo maturitetno nalogo ustvaril dijak likovne gimnazije iz Ljubljane. Družabni prostor obiskovalca popelje v vzporedni alternativni prihodnji čas, ki mu vladajo roboti, medtem ko osrednjo dvorano krasijo srednjeveški motivi z viteškim mečem, damo in zmajem, z nasprotne stene pa jih gleda popotnik v času, ki se smuka po drobovju egipčanske piramide. Če bi s svojo čelno svetilko posvetil v drugo polovico 80. let, ko je tu pod vodstvom Borisa Furlana - Primitivca delovalo Društvo interesnih dejavnosti, bi na steni desno od odra ugledal poslikave, ki jih je tja nanesel pokojni izolski umetnik Boris Benčič, a so spomin nanje zabrisali čas in poznejše obnove prostorov. Ohranjena (tudi restavrirana) pa ostaja Pohlenova skulptura, ki je že od nekdaj kulisa odrskega dogajanja v nekdanjem MKC (današnjem CMK), ki ga je dolga leta vodil Marko Brecelj.

Patrik Holz in Polona Drašler v predavalnici CMK, kjer je dijak ljubljanske likovne gimnazije prikazal kratko zgodovino grafitov. Foto: Tomaž Primožic/FPA

Za konec še vrnitev na začetek: stenskih poslikav ne manjka niti na terasi kluba, kjer je upodobljen prazgodovinski čas. Z jamskimi ljudmi se družita tudi Adam in Eva, eksplozij barv pa se širi iz rajskega vrta in podmorskega sveta s prazgodovinskimi bitji.

Grafitarskih podvigov kipe CMK s tem še ni konec. V septembru je v načrtu poslikava manjšega podhoda do bara Mandrač v Semedeli, v teku pa so - po zgledu izolskih Ribarov in z dovoljenjem Elektra Primorske - tudi poslikave nekaterih koprskih trafo postaj.


Najbolj brano