Stroka: Ni potrebe za podaljšanje epidemije

Torek, 15. junij, bo najverjetneje zadnji dan razglašene epidemije. Po oceni strokovne skupine ni potrebe za njeno podaljšanje, saj je epidemiološka slika v teh dneh v Sloveniji ugodna. Z današnjim dnem Slovenija po kriterijih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni prehaja med oranžno obarvane države, je na novinarski konferenci sporočil zdravstveni minister Janez Poklukar.

Minister za zdravje Janez Poklukar Foto: STA
Minister za zdravje Janez Poklukar Foto: STA

SLOVENIJA > “Epidemiološka slika je v Sloveniji ugodna predvsem zaradi intenzivnega procesa cepljenja, za kar gre zahvala učinkovitemu primarnemu nivoju našega zdravstvenega sistema,” je poudaril Poklukar. Cepljenje, pravi, je ključno kot “zadnja bitka na poti do zmage proti koronavirusu”. Zaradi obvladovanja morebitnih novih variant virusa je treba reprodukcijsko število, ki je trenutno 0,8, spraviti pod vrednost 0,7, zato je ključno, da se za cepljenje odloči čim več ljudi, je pozval minister in dodal, da je “cepiva trenutno dovolj, predvsem zaradi 300.000 odmerov cepiva, ki jih je Sloveniji priskrbela sosednja Madžarska”.

Doseganju čim večje precepljenosti so v teh dneh namenjeni dnevi odprtih vrat cepljenja, ki ji organizirajo cepilni centri širom po Sloveniji. “S tem bomo tudi največjim skeptikom omogočili, da po najkrajši možni poti pridejo do cepiva,” je še dejal Poklukar.

Izjema so otroci nad 12. letom, za katere je predvideno samo cepivo Pfizer, zato naj jih starši - v izogib morebitnim napakam - naročijo na cepljenje pri cepilnem centru ali prek portala zVEM, je opozoril minister. Informacije o tem, da so bili nekateri otroci že cepljeni tudi z drugimi cepivi, bodo preverili, je dodal.

Po drugi odmerek je praviloma treba v tisti cepilni center, kjer je posameznik prejel prvi odmerek, v primeru, da gre ponj v drugi cepilni center v sklopu dnevov odprtih vrat, pa je treba to sporočiti administrativni podpori cepilnega centra, je pojasnil Poklukar.


Najbolj brano