Poletni utrip v kolesarstvu

Pred začetkom 16. evropskega prvenstva (EP) v nogometu na stari celini ni čutiti navijaške vročice, ki običajno spremlja velika tekmovanja. Novi koronavirus je prispeval svoje h komornemu ozračju, nenazadnje se je prvič zgodilo, da so zaključni turnir morali preložiti za leto dni. Da bo EP v enajstih različnih državah je ob zaščitnih protokolih še otežilo navijaške premike in druženje. Tudi stadionska prizorišča bodo odprla vrata le za omejeno število obiskovalcev.

Panevropsko prvenstvo, ki je bilo zasnovano kot športni praznik in povezovalni dogodek, se je naposled sprevrglo v zahteven zalogaj za prireditelje in udeležence. Tako ali drugače ga morajo spraviti pod streho, v igri je vendarle preveč denarja. Nemalo ga je izpuhtelo že ob lanski preložitvi, zato so prizadevanja evropske nogometne zveze s predsednikom Aleksandrom Čeferinom na čelu razumljiva. Glavni akterji, nogometaši, prav velike izbire nimajo, čeprav bi se jim po naporni sezoni, v kateri so se ob zgoščenem tekmovalnem ritmu soočali še s koronskimi okoliščinami, prilegel premor.

V zadnjem obdobju pa je v modi vendarle kolesarstvo, ki privlači s svojo dostopnostjo in prepoznavnimi podobami.

Telesna pripravljenost, igralska svežina in moštvena širina bodo nadvse pomembne postavke pri doseganju želenih rezultatov na zaključnem turnirju s 24 reprezentancami. Med njimi ni Slovenije, ki je leta 2000 s prvo in edino uvrstitvijo na EP sprožila navijaško rajanje do Amsterdama. To poletje bodo nogometni navdušenci v Sloveniji tudi zaradi zaščitnih ukrepov spremljali dogajanje v ožjem krogu in z distanco. Posamezniki, ki so povezani s katero od reprezentanc udeleženk ali gojijo do nje posebne simpatije, pa bodo v naslednjem mesecu vendarle izražali svojo strastno privrženost.

Nogomet v športnih okvirih po svetu sicer sproža najmočnejša čustva, kar se je potrdilo tudi pri nas, kjer pa navijaška podpora niha in je precej odvisna od rezultatov. Šele v teh dneh je slovenska javnost recimo spoznala pariško teniško junakinjo Tamaro Zidanšek. V zadnjem obdobju pa je v modi vendarle kolesarstvo, ki privlači tudi s svojo dostopnostjo in prepoznavnimi podobami. Zanje ne poskrbijo le izjemno uspešni kolesarji, pač pa tudi navijači. O tem smo se prepričali ob nedavnem obisku Gira, jutri pa se na dirki po Sloveniji obeta kolesarsko romanje na Sveto Goro.


Preberite še


Najbolj brano