Istra Istranom, once more*

Parafraziram lastni naslov kolumne po prvem krogu lokalnih volitev na Hrvaškem: Istra ostaja istrska. Še bolj “istrijanska”. Za trditev imam dva slikovita dokaza: nov župan Pulja je postal Dalmatinec, zgodovinar in ravnatelj gimnazije, neodvisni Filip Zoričić. Forešt!

Politologinja in aktivistka Suzana Jašić, županja Pazina, prihaja iz platforme Možemo (Zmoremo), gibanja, ki je dodobra zatreslo hrvaško politično prizorišče. Kot so zmogli osvojiti Zagreb, so zmogli zmagati tudi v srcu Istre.

Kakorkoli že: Istra ostaja Istra, še bolj samosvoja kot doslej, če pogledamo s širšimi, vsehrvaškimi očmi.

Gre seveda za resne spremembe, vseeno pa to ni “najhujši poraz IDS (Istrskega demokratskega zbora)”, kot si manejo roke objektivni in subjektivni rivali in mediji. IDS še ostaja v sedlu, Zoričić, Jašićeva in številni neodvisni zmagovalci pa brez izjeme pripadajo simptomatični, istrski različici regionalne, večkulturne politike, ki je dolga leta napajala tudi vodilno istrsko stranko.

Pulj in Pazin sta morda najpomembnejša, nista pa edina. Primerjava rezultatov lokalnih volitev kaže, da je IDS izgubil večino mest in občin na območju Istrske županije. Leta 2017 je IDS premočno vladal v 25 občinah, tokratne volitve so stanje spremenile: IDS bo naslednja štiri leta vodil 18 občin, neodvisni in leva SDP 23, torej za osem več kot po prejšnjih volitvah.

Še eno pomembno dejstvo: enako kot preteklih trideset let HDZ v Istri ostaja v svojevrstnem zapečku politike, osvojil je deset odstotkov glasov in osvojil dve občini. Zmagoslavno govorjenje o velikem porazu IDS, ki ga hrvaška vladajoča stranko vztrajno širi, ima kisel priokus.

IDS se je (enako kot HDZ&SDP na nacionalni ravni) po dolgih letih monolitne vladavine seveda prelevil v strankarskega dinozavra. Danes je to rutinirana vladarska stranka, njeni prvaki&člani pa tvorijo nov srednji razred privilegiranih, umreženih, premožnih, tudi vmešanih v kakšen nečeden posel. Sicer v manjši meri kot pri ostalih hrvaških strankah na oblasti, a vendar.

Imamo še eno neznanko: Boris Miletić, predsednik stranke, ki je že napovedal, da bo svoj mandat dal na razpolago, je sicer zmagal v vnovični tekmi za župana Istrske županije, vendar s pičlo razliko 54 glasov pred SDP-jevim kandidatom Danijelom Ferićem. V Miletićevo zmago dvomijo v SDP-ju, kjer zahtevajo vnovično preštevanje veljavnih in neveljavnih volilnih lističev. Znane težave tesnih izidov ...

Kakorkoli že: Istra ostaja Istra, še bolj samosvoja kot doslej, če pogledamo s širšimi, vsehrvaškimi očmi. Zgodovinsko vodilo “istrijanizirati Hrvaško”, ki sem si ga že zdavnaj privoščil, se nepričakovano uresničuje v celotni državi. Strankarstvo, izvorno sicer najbolj demokratična oblika političnega upravljanja družbe, je v Hrvaški doživelo poraz. Če bog da in bo sreča imela mlade, sledi dolgo pričakovana normalizacija države.

*Istra Istranom, znova


Preberite še


Najbolj brano