Za vstop v Italijo še vedno obvezen spletni obrazec

Slovensko-italijansko mejo je brez covidnih potrdil mogoče prečkati do 60 kilometrov od kraja bivanja. Tržačani in Goričani gredo lahko za 24 ur do Postojne, skrajni domet Novogoričana pa je Videm.

Meja pri Škofijah: gibanje bo odslej precej bolj prosto. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Meja pri Škofijah: gibanje bo odslej precej bolj prosto. Foto: Tomaž Primožič/FPA

ITALIJA > Italija je za prebivalce ob meji odpravila pravilo o obveznem testiranju na koronavirus pred vstopom oziroma vrnitvijo v državo. Prehajanje meje je prosto, če pot v sosednjo državo ni daljša od 60 kilometrov od doma.

Domov se je treba vrniti v 24 urah. Prepoved prehajanja meje velja le za bolnike s covidom-19 in za tiste, pri katerih so opazni simptomi bolezni.

Kdor živi v obmejnem pasu, lahko brez predložitve testa ali drugih covidnih potrdil vstopi v Italijo za 24 ur.

60 kilometrov in 24 ur

Izstop iz Italije brez predložitve covidnih potrdil je dovoljen za 24 ur “v kraje na tujem, ki so oddaljeni največ 60 kilometrov od prebivališča, stalnega ali začasnega naslova”. To konkretno pomeni, da Tržačan ali Goričan lahko gresta v obmejni pas Slovenije, ne moreta pa, na primer, do Ljubljane. Domov se morata vrniti v 24 urah.

Enako pravilo velja za vstop v Italijo. Kdor živi v obmejnem pasu sosednje države, lahko brez predložitve testa ali drugih covidnih potrdil vstopi v Italijo za 24 ur. Cilj njegovega obiska pa ne sme biti oddaljen več kot 60 kilometrov od izhodišča. Koprčan gre zato lahko v Sesljan ali Tržič, skrajni domet Novogoričana pa je Videm. Bovčan lahko obišče Trbiž.

Za vstop obvezen spletni obrazec PLF

Poleg omejitve razdalje je tudi v primeru kratkega “izleta” v sosednjo državo, torej tudi če samo skočimo čez mejo do bencinskega servisa ali v trgovino, za vstop v Italijo obvezna izpolnitev spletnega obrazca Passenger locator form (PLF), kajti ta predpis, uveden s prejšnjo ministrovo uredbo iz 14. maja, ostaja v veljavi. Obrazec PLF je na voljo na spletni povezavi https://app.euplf.eu. Nikjer ni razbrati, da bi bili čezmejni delavci oproščeni izpolnjevanja obrazca PLF.

Določilo o 24-urnem roku in poti, ki ni daljša od 60 kilometrov, je zapisano v odredbi, ki jo je včeraj sprejel italijanski minister za zdravje Roberto Speranza.

V njej piše, da odredba začne veljati takoj. Odredbe ni objavilo ministrstvo za zdravje, ampak jo je na svoji spletni strani objavilo italijansko ministrstvo za zunanje zadeve.

Italija je v sredini maja odpravila pravilo o odrejanju karantene za vse, ki vstopajo v Italijo. Vlada je napovedovala, da bo ukrep pospremila z določilom, da se karanteni izognejo vsi, ki so cepljeni proti covidu-19 ali so bolezen preboleli. A zlasti za ljudi ob meji je napovedi sledila hladna prha, saj so v odredbo zapisali, da karantena odpade le za tiste, ki predložijo dokazilo o negativnem testu. Razočaranje je bilo veliko zlasti pri cepljenih in prebolevnikih.

Že kmalu po sprejetju pravila o obveznem testiranju so se vrstili pozivi ministru za zdravje, naj določi izjemo vsaj za ljudi, ki živijo ob meji. S predlogi za določitev izjem so se oglašali zlasti politiki iz Lombardije, kjer gojijo tesne stike s Švico, a tudi politični predstavniki v Furlaniji Julijski krajini, med njimi senatorka Tatjana Rojc in deželni svetnik Igor Gabrovec. Slovenija je namreč Furlanijo Julijsko krajino sredi maja umaknila z rdečega seznama.

Uganka na spletni strani ministrstva

V pozivih ministru Speranzi so mnogi omenjali pravilo, ki velja ponekod v EU, da je prosto prehajanje med državama dovoljeno v 30-kilometrskem obmejnem pasu. Italija se je odločila za drugačno rešitev, saj omenja 60-kilometrsko pot od naslova bivanja. V prihodnjih dneh je zato pričakovati, da bodo ljudje ob meji z aplikacijami in na spletnih straneh, ki izračunajo pot, preverjali, do kod smejo.

Dodatna vprašanja pa sproža informacija na spletni strani zunanjega ministrstva, da so za države na C-seznamu - na tem je tudi Slovenija - odpravili obvezno izolacijo za ljudi, ki vstopajo v državo brez testa. Kaj to konkretno pomeni, ni povsem jasno, navedba se tudi ne sklicuje na noben pravni akt.

PETER VERČ, Primorski dnevnik


Komentar novinarja

Vesna Humar

Bolezen in posledice

Dihamo. Končno dihamo. Na aperitivu s prijatelji v Gorici, na kavi na tržaškem Velikem trgu, na kosilu s sorodniki v Dutovljah. Dihamo na poti v službo in domov, končno brez palčk v nosu in pričakovanja sms sporočil. Ter predvsem brez hromeče, grozeče tesnobe, tako podobne tisti iz svinčenih časov. Bolezen je, za zdaj, minila. Ampak tako kot na posameznikovem telesu tudi na družbenem tkivu dolgotrajna okužba pušča posledice. Epidemiološka kriza je morda res okrepila našo željo po svobodnem ...

Preberi več

Najbolj brano