Odprli večnamenski prostor v središču Divače

V središču Divače so včeraj slovesno odprli pokrit zunanji prostor, ki bo krajanom in obiskovalcem služil za tržnico lokalnih pridelkov in izdelkov, pa tudi za delavnice, druženja, prireditve, promocije, razstave, predavanja ... 119.000 evrov vredno stavbo so zgradili s pomočjo evropskega denarja.

Ko bodo lahko podrli staro balinišče  (levo od nove  večnamenske 
stavbe), bodo tam uredili še parkirišča. In ko bodo obnavljali 
Kraško cesto, bo nastal še širši pločnik, saj je vhod v nov prostor s 
ceste.   Foto: Lea Kalc Furlanič
Ko bodo lahko podrli staro balinišče (levo od nove večnamenske stavbe), bodo tam uredili še parkirišča. In ko bodo obnavljali Kraško cesto, bo nastal še širši pločnik, saj je vhod v nov prostor s ceste.  Foto: Lea Kalc Furlanič

DIVAČA > Divaška županja Alenka Štrucl Dovgan, hrpeljsko-kozinska županja Saša Likavec Svetelšek, ravnateljica divaške osnovne šole Damijana Gustinčič, Katja Fedrigo z Občine Sežana ter Katarina Tomažič, direktorica podjetja Brinjevka, so včeraj skupaj prerezale trak pri vhodu v nov, večnamenski zunanji, pokrit prostor, ki je zrasel v središču Divače, ob trgovini Fama.

Foto: Lea Kalc Furlanič

Uredili bi še parkirišča

Novi pritlični stavbi, ki meri 135 kvadratnih metrov in je deloma odeta v kraški kamen, nekateri rečejo kar (pokrita) tržnica, vendar je več kot le pred burjo zavarovan prostor s šestimi stojnicami, kjer bodo lokalni ponudniki prodajali svoje izdelke. “Za našo občino je ta stavba izrednega pomena, saj občinsko središče z njo pridobiva pomemben prostor za druženje, medgeneracijsko povezovanje, manjše kulturne dogodke, pa tudi za promocijo ponudbe lokalnih pridelovalcev in proizvajalcev domačih dobrot,” je včeraj izpostavila divaška županja in dodala: “Ko bo urejena še Kraška cesta s pločniki in odstranjeno bližnje balinišče s pripadajočo hišico, bo podoba novega večnamenskega prostora popolna in funkcionalna, saj bi radi tam uredili dodatna parkirišča.”

Nov pokrit prostor v Divači ob Kraški cesti bo služil tako prodaji in promociji lokalnih izdelkov kot druženju, prireditvam, predavanjem, razstavam ... Foto: Lea Kalc Furlanič

Stavbo so zgradili v okviru projekta LAS Večnamenski objekt v Divači, ki so se mu pridružili še drugi partnerji: občini Sežana in Hrpelje-Kozina, OŠ Bogomirja Magajne Divača in podjetje Brinjevka. Tako so poleg izgradnje stavbe izvedli še vrtnarski krožek za učence od 2. do 4. razreda. “Otroci so ga odlično sprejeli, tako dobro, da bo odslej na voljo tudi na podružnični šoli v Senožečah,” je povedala ravnateljica Damijana Gustinčič. Sodelovali so s podjetjem Brinjevka, ki razvija dejavnosti na področju ekološkega kmetijstva, r izvaja tudi storitve s področja socialnega in družinskega varstva.

Sodelovanje, sožitje, spoštovanje ...

Divaške osnovnošolce so v okviru vrtnarskega krožka izobraževali o trajnostnem in sonaravnem kmetovanju na Krasu ter o uporabi pridelkov, zelišč, žit .., Pa ne le to. “Otroci so skozi krožek doživljali možnost aktivnega vključevanja ranljivih skupin v našo družbo, živeli so medgeneracijsko sodelovanje, približali smo jim pomembne vrednote - nediskriminacijo, vključevanje, sožitje in spoštovanje,” pravi direktorica Brinjevke

To so tudi tematski cilji, ki jih zasleduje LAS razpis Evropskega sklada za regionalni razvoj, preko katerega so dobili evropski denar. Večnamenska stavba je stala približno 119.000 evrov.


Najbolj brano