Dogovorjeno s bi začelo veljati 1. junija

Vlada naj bi jutri vendarle podpisala dogovor s sindikati javnega sektorja in s tem omogočila, da bi dogovorjene spremembe začele veljati 1. junija. Zaposleni naj bi 4. junija dobili 1024 evrov regresa za letni dopust, še 26 evrov pa naj bi dobili 14. junija, z majsko plačo.

Boštjan Koritnik Foto: STA
Boštjan Koritnik Foto: STA

LJUBLJANA > Po današnji potrditvi na vladi gre lahko dogovor v končni podpis in izvedbo. S tem je konec negotovosti pri zaposlenih v javnem sektorju, saj je vlada sprva potrdila le zamik plačilnega dne, vse ostale točke dogovora pa pustila čakati.

Poleg regresa, ki bo letos 1050 evrov - sindikati so izpogajali 26 evrov več, kot je zakonski minimum, da bi zaposleni lahko poravnali morebitne bančne stroške zaradi zamika izplačila plač - dogovor odpravlja še nekatere varčevalne ukrepe iz leta 2012.

“S potrditvijo dogovora bi lahko s prvim junijem začela veljati sprostitev varčevalnih ukrepov,” je napovedal minister za javno upravo Boštjan Koritnik. V javni upravi bi se tako z junijem nadomestilo za prehrano zvišalo s 3,99 na 4,30 evra. Spreminjajo se tudi dnevnice za službena potovanja po Sloveniji; višina dnevnice bo po novem določena v treh razredih, najvišja pa se z dosedanjih 16 zvišuje na 21,39 evra. Za pridobitev pravice do jubilejne nagrade se bo upoštevala tudi delovna doba pri koncesionarjih. Zneski nadomestil in povračil se bodo enkrat letno usklajevali z rastjo cen življenjskih potrebščin, kilometrina za uporabo lastnega vozila pa bo po novem za vse določena v višini 30 odstotkov cene neosvinčenega bencina.

Pri prevozu na delo in z dela je javni uslužbenec doslej dobil osem odstotkov cene neosvinčenega bencina na kilometer, nadrejeni pa so morali za vsakega posebej preverjati, ali res nima možnosti javnega prevoza. Po novem bo povračilo v višini desetih odstotkov cene goriva, končni mesečni znesek izplačila pa ne bi bil nižji od 30 evrov. Najkrajšo pot bodo računali s pomočjo Googlovih zemljevidov. Kdor uporablja javni prevoz, bo delodajalcu predložil račun za nakup vozovnice.

Zvišuje se tudi nagrada za dijake in študente, ki v javni upravi opravljajo obvezno prakso. Namesto s 97 evri mesečno bo študent po novem nagrajen s 172 evri, dijak, ki je doslej dobil 47 evrov mesečnega povračila, pa bo dobil 86 evrov.


Najbolj brano