SDS svari ali grozi z državljansko vojno?

SDS svari pred obnovitvijo državljanske vojne in strmoglavljenjem demokracije. Nevarnost se po njihovem tiči v levičarjih, ekstremistih in tudi v stranki Levica. Na levi politični strani je takšna analiza političnih razmer povzročila precej ogorčenja.

V resoluciji Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države, ki jo 
je predstavila SDS, opozicija vidi grožnjo z državljansko vojno.  Foto: STA
V resoluciji Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države, ki jo je predstavila SDS, opozicija vidi grožnjo z državljansko vojno.  Foto: STA

LJUBLJANA > SDS je v pripravah na volilni kongres občinskim in mestnim odborom poslala osnutek petih resolucij, med katerimi je tudi resolucija Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države. V njej med drugim izpostavljajo napade na demokracijo. Ti se po njihovem kažejo skozi ulično nasilje, ki ga s podporo levih političnih sil izvajajo ekstremisti, dostikrat povezani s tujimi omrežji in gibanji.

Branijo demokracijo

Pogrom nad SDS se po njihovi oceni stopnjuje. “Toda cilj prvorazrednih ni več le eliminacija predsednika Janše in SDS, ampak je nadgrajena. Gre za vzpostavittev nove družbene ureditve, utemeljene na marksizmu-leninizmu-kardeljizmu!” so prepričani. Razmere so se po njihovem še poslabševale po vstopu “ekstremne politične stranke Levica v DZ leta 2014”. Ta si po oceni SDS želi vpeljati eko-socialistično gospodarstvo.

V SDS se vidijo kot tiste, ki morajo ubraniti demokratični red, saj da so razmere tako negotove, da lahko pride do obnove totalitarnega režima. “Nedavni 'naci-požig' poslanskih stolov pred parlamentom napoveduje usodno zaostrovanje razmer, kar lahko vodi v obnovitev državljanske vojne!” menijo.

To ni svarilo, ampak grožnja

Te ocene političnega dogajanja so naletele na ostre odzive na levici. V stranki Levica menijo, da so si jih v SDS izbrali za grešne kozle, da bi sami sebe prikazali kot odrešenike. Sicer pa v SDS slikajo svet, obrnjen na glavo, pravijo v Levici. “Medtem ko sami s svojo vlado rušijo medije, demokratične institucije, sodišča, se v manifestu prikazujejo kot demokrati, kot stranka, ki naj bi demokracijo branila. A dejstva govorijo zase, cela država in cel svet lahko opazujeta, kako pod vodstvom SDS Slovenija drsi v 'hibridni', oziroma 'avtoritarni' režim,” menijo.

Predsednica SD Tanja Fajon je prepričana, da nas dokument SDS vrača v temno preteklost: “SDS ne svari pred državljansko vojno, ampak z njo grozi, da vnaprej legitimira represijo nad drugače mislečimi.” Predsednica SAB Alenka Bratušek pa je dejala: “Ko misliš, da nižje ne gre, SDS pred strankarskim kongresom grozi z državljansko vojno.” Dokument razume kot preusmerjanje pozornosti z dejanskih problemov v državi.

Včeraj je namen resolucije v imenu SDS dodatno obrazložil njihov poslanec Branko Grims. Sporočilo resolucije je, da želijo v SDS ohraniti ustavni red Slovenije in dosledno spoštovanje ustave. “Če se komur koli zdi zavzemanje za ustavnost in spoštovanje slovenske ustave sporno, je z njim nekaj hudo narobe,” je ugotavljal Grims. Levica po njegovih besedah govori o podržavljanju, revolucionarnem nasilju in zaplembah, kar je protiustavno ravnanje.


Najbolj brano