Priznanja za primorske oljkarje

Sezona ocenjevanja oljčnih olj je v polnem zamahu. Sredi tedna je nacionalni panel za ocenjevanje deviških oljčnih olj v senzoričnem laboratoriju v Izoli začel z ocenjevanjem za Zlato oljčno vejico, pred ocenjevalci je 69 vzorcev iz Slovenije, Hrvaške in Italije, včeraj pa so v Šempasu podelili priznanja v petem ocenjevanju Oljka Šempas.

Goriško oljkarsko društvo je sinoči na časom primerno organizirani prireditvi podelilo priznanja za deset najbolje ocenjenih oljčnih olj v ocenjevanju Oljka Šempas, ki je letos potekalo petič. V ocenjevanju je bilo kar 68 vzorcev oljčnih olj iz Slovenije in Italije. Goriškemu senzoričnemu panelu, ki je ocenjeval oljčna olja, sta se pri razvrščanju najboljših deset in dodelitvi najvišjih priznanj pridružila še briški in nacionalni panel za ocenjevanje deviških oljčnih olj iz Izole.

Šampionski naslov je ostal v Vipavski dolini

Šampionski naslov je ostal doma, osvojil ga je eden najbolj izpostavljenih oljkarjev iz Vipavske doline, Ernest Kante iz Šempasa. Za sortno istrsko belico je dobil izjemno visoko oceno, kar 99,5 točke od 110 možnih. Kante je v minulih dneh prejel še eno priznanje, novogoriški župan Klemen Miklavič je njegovo zvrstno oljčno olje izbral za občinsko protokolarno darilo. Kante, ki ima v Šempasu in Oseku skupaj 830 oljk, poudarja, da se je ogromno naučil od Istranov Jana Škergata, ki je na posestvu Santomas poskrbel za predelavo njegovih oljk, in Milene Bučar Miklavčič, ki ga je med drugim vpeljala v svet vonjev in okusov oljčnih olj, saj je Kante tudi degustator. “Priznanja so velika spodbuda in pokazatelj ustreznosti delovanja,” pravi.

“Priznanja so velika spodbuda in pokazatelj ustreznosti delovanja.”

Ernest Kante oljkar

Za las nižjo oceno sta prejeli vicešampionski oljčni olji. Tudi to sta stara znanca z ocenjevanj in večkrat nagrajena oljkarja. Za sortni maurino je z oceno 99,2 točke vicešampionski naslov prejel Martin Adamič (Ronkaldo) iz Kopra, z enako oceno pa za briško zvrstno oljčno olje Boris Marinič (Bose Oil) iz Ceglega. Za njimi so z ocenami od 97,9 do 94,5 razvrščeni zvrstno oljčno olje Ortaona Urške in Janeza Capudra iz Vrtovina, zvrstno oljčno olje Jasa Prestige Arsena Jurinčiča iz Boršta, mešano oljčno olje šampiona Kanteta, zvrstno oljčno olje zadruge Olea Capris iz Istre, istrska belica Rine Udovič iz Marezig, istrska belica Centurium Danijela Pincina iz Škocjana in zvrstno oljčno olje Skrlin Egona Podgornika iz Skrilj. Zlato medaljo je prejelo 49 oljčnih olj.

Lisjaku ekološki šampionski naslov v Dalmaciji

Na Nočnjaku, tradicionalnem ocenjevanju oljčnih olj, ki ga prireja dalmatinska zadružna zveza, je priznanje za najboljše oljčno olje iz ekološke pridelave dobil Matej Lisjak iz Kopra, za najboljše zvrstno oljčno olje pa posestvo Monte Rosso iz Savudrije, ki je v lasti Slovencev Davorja Dubokovića in Uroša Gorjanca. Zlate medalje so za svoja oljčna olja ob omenjenih prejeli tudi Marjan Jericijo (Podsabortin), Olea Capris (Koper), Fulvio Marzi (Šmarje), Zlatko Šček (Nova Gorica), Villa Eva (Kozana), Mladen Trampuž (Solkan), Kmetija Zavadlal (Kostanjevica na Krasu), Oljkarstvo Ronki (Prvačina), Alen Hladnik (Volčja Draga), Domen Drufovka (Podsabotin) in Erik Celj (Šempas). V ocenjevanju je bilo 93 vzorcev stekleničenih oljčnih olj, šampion celotnega ocenjevanja pa je s svojim oljem postal Dean Fabijančič iz Buzeta. V še enem tradicionalnem ocenjevanju na Hrvaškem, v Krasici pri Bujah, je Janko Bočaj iz Trušk za svoje zvrstno oljčno olje prejel tretjo najvišjo oceno, med najboljših deset oljčnih olj pa je bilo uvrščeno še olje s kmetije Šturman iz Dekanov. V Krasici letos žal ni bilo tradicionalnega oljkarskega srečanja.

Cordoba, Berlin ...

V Cordobi v Španiji so oblikovali še enega od seznamov 100 najboljših oljčnih olj sveta, EVOOLEUM. Na seznamu sta med oljčnimi olji iz desetih držav dve iz Slovenije, obe zvrstni, Franca Morgana iz Grintovca in oljkarske zadruge Olea Capris. Na listi je tudi zvrst Monte Rosso, ki je uvrščena med deset najboljših oljčnih olj.

Novo ocenjevanje so si omislili tudi v Berlinu, ki ima težo zaradi velikega in hitro rastočega nemškega tržišča. V najvišjo kategorijo dobitnikov platinastega priznanja v ocenjevanju Globa Olive Oil Awards je kot edino iz Slovenije uvrščeno sortno oljčno olje istrske belice Franca Morgana.

V juniju se obetata dve oljkarski prireditvi. V torek, 8. junija, bodo v Krajinskem parku Sečoveljske soline priredili razstavo namiznih oljk z vodeno degustacijo dobrot iz oljk, soli in zelišč. Degustaciji bosta pravzaprav dve, ob 9.30 in ob 12.30, prijave zbirajo po mailu info.izo@zrs-kp.si. V Sečoveljskih solinah bo ob 11. uri podelitev priznanj v okviru festivala namiznih oljk. Oljke in oljčno olje bodo imeli pomembno vlogo tudi nekaj dni kasneje, 11. in 12. junija v Izoli, ko bo tam tradicionalni Praznik oljk, vina in rib. Sočasno bo potekal Festival zlate oljčne vejice s podelitvijo priznanj, razglasili pa bodo tudi Županovo vino.


Najbolj brano