Državni milijoni za novo šolo na Škofijah

Država je za gradnjo nove Osnovne šole Oskarja Kovačiča na Škofijah zagotovila približno 2,3 milijona evrov nepovratnega denarja. V koprski občini še čakajo na gradbeno dovoljenje za naložbo, ki bo sicer stala 10,5 milijona evrov. Če bo šlo vse po načrtih, bodo učenci sodobne razrede zasedli v šolskem letu 2022/2023.

Arhitekti so si novo šolo zamislili kot preplet terasaste in stopničaste oblike, ki bo skladna s športnim igriščem in prilagojena okoliški gradnji. Foto: Studio.a+v
Arhitekti so si novo šolo zamislili kot preplet terasaste in stopničaste oblike, ki bo skladna s športnim igriščem in prilagojena okoliški gradnji. Foto: Studio.a+v

ŠKOFIJE > Dobrodošlo finančno injekcijo so prejeli, ker je projekt uspešno prestal ocenjevanje na državnem razpisu za sofinanciranje naložb v vrtcih in osnovnem šolstvu.

Čakajo na odločitev upravne enote

Medtem pa v občini že iščejo izvajalca preureditve škofijske športne dvorane Burja v začasne nadomestne prostore za učence. Poleg tega pričakujejo tudi ponudbe gradbincev za rušitev zdajšnje šole. Gre za montažni objekt, ki so ga zgradili leta 1977. “Če bo Upravna enota Koper pravočasno izdala gradbeno dovoljenje, bi rušitvena dela lahko začeli že sredi poletja,” napovedujejo v občini. Znano je, da se v pisarnah koprske upravne enote že dolgo časa kopičijo zaostanki. A to menda ni edina težava.

2,3

milijona evrov nepovratnega državnega denarja je dobila koprska občina za gradnjo nove OŠ na Škofijah

10,5

milijona evrov bo sicer stala celotna naložba

Zdaj postaja vse bolj jasno, da so neurejene razmere začele ogrožati izvedbo nekaterih projektov v javnem interesu. Ob tem velja spomniti tudi na dolgotrajen postopek v primeru izdaje gradbenega dovoljenja za enostavno nadkritje mestne tržnice v Kopru.

Športno dvorano Burja bodo za najmanj 12 mesecev preuredili v šolske učilnice. (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Na asfaltnem igrišču bo montažni objekt

V škofijskem malonogometnem klubu Bronx so bili sprva razočarani, da bodo najmanj za leto dni ostali brez svoje dvorane. Zato so odgovornim poslali pismo, v katerem so opozorili, da je vse dejavnosti nemogoče preseliti v preostale dvorane, saj slednje nimajo prostih terminov. Prav tako so zahtevali, da v času gradnje uredijo primeren nadomestni objekt, ki ga tako ali drugače potrebujejo tudi šolarji za ure športne vzgoje. “Zdaj se zadeve premikajo v pravo smer. Na zunanjem igrišču za dvorano bodo postavili montažni objekt. Upamo, da bo funkcionalen in bo nudil primerno udobje. Moral bo imeti primerno podlago, razsvetljavo, tudi ustrezno višino in možnost ogrevanja, hkrati pa spremljevalne prostore z WC-ji in tuši. Naš cilj je, da ohranimo čim več dejavnosti, tudi rekreativnih,” pravi upravitelj ŠD Burja Željko Stanič, tudi gonilna sila KMN Bronx. Njihova članska ekipa se bo preselila v telovadnico OŠ Koper, mlajše kategorije pa bodo ostale v montažnem objektu. Doslej so v Burji trenirale tudi nekatere mlajše selekcije koprskih rokometašev in rokometašic, predvsem pa je v njej svoje zatočišče našla kopica rekreativnih malonogometnih ekip, ki v zadnjih dvanajstih mesecih niso imele možnosti igranja. Če bi bile “zamrznjene” še naslednje leto dni, bi to najbrž pomenilo dokončen konec njihove dejavnosti. DES

Nadomestni prostori na treh lokacijah

Vodstvo šole in občina sta se medtem uskladila o organizaciji pouka v času gradnje nove šole. Prvi in drugi razredi bodo pouk obiskovali v župnišču, tretji in četrti v prostorih krajevne skupnosti, učenci od petega do devetega razreda pa bodo imeli pouk v športni dvorani Burja, kjer bo občina uredila nadomestne prostore.

V tem času bodo športniki in rekreativci, ki so doslej uporabljali dvorano, športne dejavnosti izvajali v šotoru, ki ga bo občina postavila v bližini, in v drugih dvoranah v občini.

Predsednik sveta KS Škofije Matjaž Čok pravi, da so zadovoljni, ker so v zadnjem letu in pol opazili konkretne premike. “Gre za dolgo pričakovano in napovedano naložbo. Veseli smo, da je KS pri tem soudeležena. Pomagali bomo, kolikor bo v naši moči,” napoveduje. Prepričan je, da pouk v začasnih prostorih ne bo predstavljal večjih težav. “To je velik izziv za vse, z razumnim ravnanjem bomo poskrbeli, da bo vse potekalo, kot mora,” meni Čok.

V teh dneh škofijski šolarji še zadnjič prestopajo stopnice svoje šole - na tem mestu bodo zgradili novo šolo. (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Šola kot preplet teras in stopnic

Novo šolo z 18 oddelki so si v biroju Studio.a+v zamislili kot preplet terasaste in stopničaste oblike, ki bo skladna s športnim igriščem in prilagojena okoliški gradnji. Del glavnega vhoda bo tudi nova knjižnica z možnostjo javne rabe za krajane, ki doslej te možnosti na Škofijah niso imeli.

Pogled iz učilnic bo usmerjen na zunanje površine, kar bo pripomoglo h kakovosti pouka, saj bo na voljo alternativni prostor za učenje. Pod okriljem naložbe bodo poskrbeli tudi za novo prometno ureditev okolice šole.


Najbolj brano