Vplulo naj bi 41 potniških ladij

Do včeraj je prihod v Koper napovedalo 41 potniških ladij, čeprav je bilo sprva na seznamu predvidenih kar 88 ladijskih pristankov. Po prvotnih načrtih bi ladjarji na krovu pripeljali približno 130.000 turistov. To bi bila odlična popotnica za ponoven zagon turistične branže, ki je lani povsem ohromela, saj v mesto ni priplula niti ena ladja.

Takšnih prizorov lani v Kopru nismo videli in jih, kot kaže, še nekaj 
časa tudi ne bomo.  Foto: dokumentacija Luke Koper
Takšnih prizorov lani v Kopru nismo videli in jih, kot kaže, še nekaj časa tudi ne bomo.  Foto: dokumentacija Luke Koper

KOPER > V Kopru že nestrpno pričakujejo dan, ko bodo lahko ob potniški terminal privezali prvo ladjo. Še trajajoča epidemija je tem optimističnim željam znova prekrižala pot.

“Seznam s prihodi se je skrajšal in se še vedno krči v skladu z odpovedmi ladjarjev, saj je panoga v svetovnem merilu še vedno v krču,” je realen Sebastjan Šik, vodja službe za odnose z javnostmi v Luki Koper.

41

potniških ladij je za zdaj napovedalo svoj prihod v Koper

115.581

ladijskih potnikov se je leta 2019 ustavilo v mestu, lani pa niti eden

Za zdaj je nemogoče napovedati, kdaj bo v Koper priplula prva potniška ladja, saj se seznam prihodov dnevno spreminja. (foto: Agnese Gobbi/FPA)

Podatki se spreminjajo iz dneva v dan

Na današnji dan imajo najavljenih 41 ladij in približno 61.000 potnikov. “Vendar, kot poudarjamo, se ti podatki spreminjajo iz dneva v dan,” pravi Šik. Tudi zato je za zdaj nemogoče napovedati, kdaj bo mesto obiskala prva potniška ladja. Po prvotnih napovedih bi prva morala pristati že pred več kot mesecem dni, a je ladjar nato svoj prihod zaradi še vedno kritičnih epidemioloških razmer odpovedal.

Kdaj potniški terminal?

Prva ladja za križarjenje se je ob bok koprskega luškega pomola privezala leta 2005. Ko je bilo jasno, da to ne bo zadnja, so se začeli vrstiti pozivi, da mesto potrebuje sodoben potniški terminal. Do danes ga še ni dočakalo, a v Luki Koper napovedujejo, da so njegovo ureditev vključili v razvojni strateški načrt do leta 2025.

Na vprašanje, ali bodo ob prihodu potniških ladij uvedli kakšne posebne ukrepe za zaščito in preprečevanje okužbe z novim koronavirusom, pa Šik odgovarja, da je to odgovornost in interes posameznega ladjarja.

Lani se ob bok koprskega potniškega terminala ni privezala niti ena takšna velikanka. (foto: Zdravko Primožič/FPA)

“Ti ukrepi ne vplivajo toliko na delo terminala, razen na področju posameznih omejitev ali zaščitnih ukrepov, ki bodo v tistem trenutku veljale. Denimo, prehod čez šotor, v katerem se izvaja kontrola potnikov, z maskami in razkuženimi rokami ter ohranjanje razdalje,” Šik opisuje protokol.

V nedeljo prva ladja iz Trsta v Grčijo

Spomnimo, da je v času epidemije po svetu obmirovalo več kot 350 ladij za turistična križarjenja. “Razen posameznih, bolj kot ne eksperimentalnih poskusov znotraj meja posameznih držav, je panoga še vedno blokirana,” ocenjuje Šik.

Nekateri ladjarji so že napovedali, da bodo na krovu njihovih potniških ladij dobrodošli cepljeni potniki in tisti, ki se bodo testirali, a enotnih meril na svetovni ravni še niso dorekli, zato je na tem področju še precej neznank.

Sicer pa so sezono križarjenj že oživeli v sosednjem Trstu, od koder bo v nedeljo odplula prva potniška ladja. Turiste bo popeljala na osemdnevno križarjenje do Grčije.


Najbolj brano