Ekomuzej ločen od vojaške zgodovine

Po napovedih sta v Pivki iz javnega Zavoda za upravljanje dediščine in turizem nastali dve ločeni enoti. Prva je Park vojaške zgodovine, v katerega kot soustanoviteljica poleg občine vstopa tudi država. Druga pa je Turizem Pivka, ki bo upravljala z Ekomuzejem, krajinskim parkom Pivška presihajoča jezera, kinom in Krpanovim domom.

Krajinski park  Pivška presihajoča jezera bo zadihal v samostojnem 
javnem zavodu,  v katerem bo glavni poudarek sožitje z naravo.  Foto: Erika Kovačič
Krajinski park Pivška presihajoča jezera bo zadihal v samostojnem javnem zavodu, v katerem bo glavni poudarek sožitje z naravo.  Foto: Erika Kovačič

PIVKA > Občinski svetniki so v drugem branju potrdili odloka, da iz Zavoda za upravljanje dediščine in turizem Pivka izločijo organizacijsko enoto Krajinski park Pivška presihajoča jezera in ga organizirajo kot samostojni zavod z imenom Turizem Pivka. Preostanek zavoda pa preimenujejo v Park vojaške zgodovine.

Ekomuzej, Krpanov dom, center zveri, TIC

Novi zavod Turizem Pivka bo prevzel v upravljanje številne dejavnosti, ki so zdaj v skupnem zavodu, med drugim Ekomuzej, naloge TIC za občino Pivka, upravljanje s kinom in Krpanovim domom ter Krajinskim parkom Pivška presihajoča jezera. Ko bo vzpostavljen Interpretacijski center velikih zveri, pa bo skrbel tudi za to dejavnost.

Park vojaške zgodovine bo ohranil upravljanje z utrdbami na Primožu ter z nepremičnim in premičnim premoženjem, ki sodi v okvir kompleksa Parka vojaške zgodovine, razen kantine s teraso in sanitarnim vozlom v objektu Komanda ter deponijo. Park vojaške zgodovine sicer predstavlja približno 90 odstotkov delovanja obstoječega javnega zavoda. PVZ je od ustanovitve pred 15 leti prerasel v največji muzejski kompleks v Sloveniji, se leta 2019 vpisal v razvid muzejev in opravlja javno službo. V ta namen poskuša občina pritegniti v soustanoviteljstvo tudi državo, a dokončnega dogovora še ni. Je pa država lani zagotovila dveletno sofinanciranje zavoda v višini 200.000 evrov. Denar za lani in letos je zagotovilo šest ministrstev: obrambno, kulturno, šolsko, za notranje zadeve, za gospodarski razvoj in tehnologijo ter za zunanje zadeve.

Bolj transparentno poslovanje

Kot je opomnil občinski svetnik Andrej Kristan (Krpanova lista), so se od vsega začetka zavzemali za transparentnost poslovanja med muzejem, krajinskim parkom in občino. “Menimo, da je to korak v pravi smeri. Ta odloka sta primerna podlaga, da občina nadaljuje razvoj teh dveh dejavnosti po ločenih poteh, ki imajo sinergije za občino in občane.”

Župan Robert Smrdelj pa je povedal, da Park vojaške zgodovine pomeni dobro zgodbo. “Ki pa je bila že v začetku nastavljena na način, da je širšega pomena od lokalnega.” Ideja je sprva bila, da bi v soustanoviteljstvo vstopila Postojnska jama, a z menjavo lastništva v družbi Postojnska jama interesa za to ni bilo več, je dejal župan. Zato je dobro stvari izpeljati tako, da bo Park vojaške zgodovine izživel potencial, ki ga ima.


Najbolj brano