Maturante, ki se bodo prijavili do ponedeljka, bodo cepili 23. aprila

Maturante, ki se bodo za cepljenje prijavili do ponedeljka opoldne, bodo s cepivom AstraZenece cepili že v petek, 23. aprila, je danes napovedala generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič.

Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu 
za zdravje Vesna Kerstin Petrič. Foto: Sta
Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič. Foto: Sta

SLOVENIJA > Na sinočnji seji je vlada posodobila nacionalno strategijo cepljenja, ki med prednostne skupine uvršča maturante in zaposlene, ki bodo sodelovali pri izvedbi mature, poleg njih pa tudi starše posebej ranljivih otrok s kroničnimi boleznimi.

Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič je danes tiste maturante, ki se bodo odločili za sicer prostovoljno cepljenje, pozvala, naj se že danes ali najkasneje do ponedeljka do 12. ure prijavijo na cepilnem centru pri zdravstvenem domu v kraju njihovega stalnega prebivališča. Ti bodo prišli na vrsto za cepljenje naslednji petek, 23. aprila, prejeli pa bodo cepivo AstraZenece. Slednje pa ne bo prišlo v poštev za še ne polnoletne maturante, ki bodo po besedah Kerstin Petričeve cepljeni s cepivom Pfizer.

“Izhodišča za odločitve med epidemijo niso le zdravstvena”

Vladna odločitev o prednostnem cepljenju maturantov je bila po njenih navedbah usklajena med zdravstvenim in šolskim ministrstvom. Na večkrat ponovljena novinarska vprašanja, kdo konkretno jo je predlagal, ni odgovorila. O tem, da vladna svetovalna skupina predloga ni podprla, pa: “Srokovna skupina se odloča na podlagi zdravstvenih kriterijev, a v času epidemije izhodišča za odločitve niso samo zdravstvena.” Kot je še dejala, se je vlada s tem odzvala na opozorila o duševnih stiskah med mladimi. Možnost cepljenja naj bi jih razbremenila vsaj stresa, ki izhaja iz strahu pred okužbo ali karanteno, ki bi jim lahko otežili opravljanje mature.

Uvrstitev maturantov - gre za približno 18.000 mladih - med prednostne skupine za cepljenje, po oceni Kerstin Petričeve ne pomeni, da ostale prednostne skupine ne bodo pravočasno cepljene.

Podrobnosti še niso dorekli

Podrobnosti o tem, kakšni zaščitni ukrepi bodo veljali med opravljanjem mature, ali jo bodo cepljeni opravljali v istem prostoru kot necepljeni, je treba še doreči, je dejala Kerstin Petričeva.

Neuradne namige, da bo treba zaradi cepljenja prve maturitetne obveznosti (že v začetku maja je predvideno pisanje eseja) preložiti, je ministrstvo za izobraževanje že včeraj zavrnilo in poudarilo, da bo matura potekala po predvidenem koledarju.


Najbolj brano