Zajc: Kaj bo z gostinskimi terasami in vrtovi prihodnji teden, bo odvisno od števila okužb

Sproščanje večjega števila dejavnosti je v družbo vnesla pozitivizem, odpiranje teras in vrtov pa med ljudi prinaša še dodatno mero optimizma, je prepričan državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc. “Kaj bo po enem tednu, je odvisno od vseh nas in od tega, koliko smo se pripravljeni držati navodil NIJZ,” je dejal.

 Simon Zajc, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj 
in tehnologijo Foto: STA
Simon Zajc, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Foto: STA

LJUBLJANA > Po besedah Simona Zajca si v vladi ves čas prizadevajo za sproščanje ukrepov za zajezitev širjenja epidemije. “Primarni cilj je, da zdravstvo ne poklekne pod pritiski epidemije,” je poudaril na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19.

Ponovil je včerajšnjo odločitev vlade, ki z novim odlokom o začasni prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom v osmih statističnih regijah - goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski - od ponedeljka do vključno 25. aprila med 7. in 19. uro dovoljuje odprtje vrtov in teras gostinskih lokalov, seveda ob strogem spoštovanju higienskih navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Strežba bo dovoljena le za mizami, ob upoštevanju 1,5-metrske razdalje med gosti in najmanj trimetrske razdalje med robovi miz. Za mizo bodo lahko sedele le štiri osebe, lahko tudi iz različnih gospodinjstev.

Osebni prevzemi hrane, pijače in blaga na prevzemnih mestih, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, se zaradi ukinitve omejitve nočnega gibanja dovolijo brez časovnih omejitev. Ponujanje blaga in storitev na daljavo je povsod dovoljeno, kot tudi priprava in strežba hrane in pijače v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma za dostavo končnim potrošnikom. Pogoji glede števila oseb v okolju, kjer se vrši ponudba blaga in storitev potrošnikom, ostajajo nespremenjeni.

“Sproščanje večjega števila dejavnosti, ki so zeleno luč za obratovanje dobile ta teden, je vneslo v družbo nekaj pozitivizma. Dodatno sproščanje teras in vrtov pa prinaša dodatno mero optimizma,” je prepričan Zajc.

V želji, da bi gostinske terase in vrtove ohranili odprte, je gostince in potrošnike pozval, naj strogo upoštevajo navodila in pogoje NIJZ. “Kaj bo po enem tednu, je odvisno od vseh nas in od tega, koliko smo se pripravljeni držati navodil NIJZ. Če bodo šle številke navzdol, kot so šle danes, sem optimist za prihodnji teden,” je poudaril Zajc.

Glede odpiranja gostinskih lokalov po italijanskem vzoru, kjer je denimo ob slabem vremenu ob spoštovanju določenih pogojev dovoljena strežba tudi v notranjosti lokalov, na vladi niso razmišljali. “Videli bomo, ali je potrebna kakšna sprememba v prihodnje,” je ob tem dodal državni sekretar.


Najbolj brano