Ob Kranjcu še drugi morebitni kandidati za ustavnega sodnika, v LMŠ znova predlagajo Terška

Posvetovanja vodij poslanskih skupin s predsednikom republike Borutom Pahorjem so pokazala, da je poleg Janeza Kranjca, ki sicer ne uživa podpore dela opozicije, v igri še nekaj morebitnih kandidatov za mesto ustavnega sodnika. Imen v poslanskih skupinah ne razkrivajo, le v LMŠ so Pahorju kot kandidata znova predlagali Andraža Terška.

Posvetovanja vodij poslanskih skupin s predsednikom republike 
Borutom Pahorjem so pokazala, da je poleg Janeza Kranjca, ki 
sicer ne uživa podpore dela opozicije, v igri še nekaj morebitnih 
kandidatov za mesto ustavnega sodnika. Foto: Tina Kosec
Posvetovanja vodij poslanskih skupin s predsednikom republike Borutom Pahorjem so pokazala, da je poleg Janeza Kranjca, ki sicer ne uživa podpore dela opozicije, v igri še nekaj morebitnih kandidatov za mesto ustavnega sodnika. Foto: Tina Kosec

LJUBLJANA > Pahor je sicer vodje poslanskih skupin pred časom že seznanil s svojim predlogom, da namerava za kandidata za ustavnega sodnika predlagati Kranjca, zaslužnega profesorja na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in Pravni fakulteti Univerze v Mariboru ter izrednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU).

Danijel Krivec: V igri je več imen

A Kranjc očitno ni edini kandidat, saj je po besedah vodje poslanske skupine SDS Danijela Krivca "v igri več imen". Konkretno o imenih še ni mogel govoriti, je pa napovedal, da bodo vse sprejeli na pogovore in se na tej osnovi dokončno dogovorili, kdo od njih bo dobil njihovo podporo.

Krivec sicer pravi, da je Kranjc glede na svojo dosedanjo kariero primeren kandidat, a o tem v poslanski skupini še niso odločali.

Kranjc po drugi strani ne more računati na podporo poslancev LMŠ, saj po njihovem prepričanju ustavno sodišče ne potrebuje takšnega profila, kot ga ima predlagani kandidat. Ustavno sodišče po besedah vodje poslanske skupine LMŠ Braneta Golubovića potrebuje človeka, ki bi pokrival področje pravnega varstva človekovih pravic in svoboščin, saj "smo v časih, ko se ustavno sodišče sooča z različnimi diskreditacijami in napadi vladajoče koalicije".

Zato Pahorju kot kandidata znova predlagajo Terška, ki sicer ob prvem glasovanju ni dobil zadostne podpore. Glede drugih imen pa je Golubović dejal, da sam govori le o tistih, ki so "že v javnosti".

Tudi v SD niso naklonjeni Kranjcu, čeprav ga bodo, kot je dejal vodja poslanske skupine Matjaž Han, sprejeli na razgovor, če ga bo predsednik republike povabil. Svojega kandidata v SD nimajo in postopek prepuščajo Pahorju, je dodal. Glede morebitne podpore Teršku pa je Han dejal, da z njim nimajo težav in so ga enkrat že podprli.

Sicer pa osebno meni, da bodo v sedanjih političnih razmerah težko prišli do novega ustavnega sodnika in bodo vsa prihodnja imenovanja ob aktualnih razmerjih v DZ težka.

Kranjcu naklonjeni v SMC

Bolj so Kranjcu naklonjeni v SMC, ki je po besedah vodje poslanske skupine Gregorja Periča "nekdo, ki ima izjemne strokovne reference in ki je avtoriteta na svojem področju". Zato ocenjujejo, da bi lahko prispeval h kakovostnemu delu institucije ustavnega sodišča ter okrepil njegovo vlogo.

Glede Terška pa je Perič dejal, da se o konkretnih ostalih imenih s predsednikom republike niso pogovarjali.

Današnji posvet je sicer namenjen tudi nekaterim drugim imenovanjem, ki DZ čakajo v prihodnje. Med temi so dodatni kandidati za viceguvernerja ter kandidati za sodnike na Sodišču EU in Splošnem sodišču EU. A je današnji posvet namenjen predvsem pogovorom o kandidatu za ustavnega sodnika.

Predsednik republike medtem nadaljuje posvetovanje še s preostalimi vodji poslanskih skupin, posvetovanja bodo potekala še v petek.


Najbolj brano