V dalmatinskem pristanišču Ploče zasegli več kot pol tone kokaina

Hrvaška policija in carina sta med rednim nadzorom v pristanišču Ploče v enem od zabojnikov našli nekaj manj kot 575 kilogramov kokaina visoke kakovosti, so povedali na današnji novinarski konferenci v Dubrovniku. Poudarili so, da še zmeraj poteka kriminalistična preiskava o tihotapcih, ki naj bi prevzeli mamila iz Južne Amerike.

Hrvaška policija in carina sta med rednim nadzorom v pristanišču 
Ploče v enem od zabojnikov našli nekaj manj kot 575 kilogramov 
kokaina visoke kakovosti. Foto: Quahadi Añtó/Wikipedia
Hrvaška policija in carina sta med rednim nadzorom v pristanišču Ploče v enem od zabojnikov našli nekaj manj kot 575 kilogramov kokaina visoke kakovosti. Foto: Quahadi Añtó/Wikipedia 

DUBROVNIK > Hrvaška policija je od začetka leta v južni Dalmaciji v dveh primerih zasegla več kot 220 kilogramov kokaina ter prijela osem osumljenih za trgovine s prepovedanimi drogami.

Potem so nadaljevali poostreni nadzor ladijskega prometa v pristanišču Ploče in so 30. marca s pomočjo policijskih psov našli 574,86 kilograma kokaina v konstrukciji enega od zabojnikov s sadjem, je povedal vodja kriminalistične policije dubrovniško-neretvanske policijske uprave Zoran Tikvica.

Policisti niso želeli razkriti več podrobnosti o dogodkih, ki so sledili po razkritju več kot pol tone kokaina. Niso želeli ne potrditi ne zanikati, da so mamila našli v sodelovanju z ameriškim uradom za boj proti drogam (DEA). Tikvica je zgolj omenil, da mamila niso bila namenjena prodaji na nezakonitem trgu na Hrvaškem, ampak v eni od sosednjih držav. Potrdil je tudi, da pri preiskavi sodelujejo s kolegi iz sosednjih držav.

Kriminalisti tako iščejo tiste, ki so nameravali prevzeti mamila, za katera so ocenili, da bi na črnem trgu dosegla vrednost približno 65 milijonov evrov. Na novinarsko vprašanje, zakaj niso še nekaj časa počakali, da bi videli, kdo bo prišel po mamila, so pojasnili, da so mamila zasegli, potem ko je bilo legalno blago iz zabojnika prevzeto, zabojnik pa so vrnili na ladjo, ki je odplula iz Hrvaške.

Kokain je prispel na Hrvaško v zabojniku z bananami iz Ekvadorja, sadje pa je naročilo podjetje z območja Tuzle v Bosni in Hercegovini, je danes poročal Jutarnji list. Kot dodaja, policisti na Hrvaškem in v BiH pozorno spremljajo dogodke, ker praviloma po policijskem zasegu takšne količine kokaina sledijo obračuni kriminalcev.


Najbolj brano