Pri kartičnih plačilih v državah brez evra obvestilo o pribitku

Banke in hranilnice bodo v drugi polovici aprila imetnike kartic po vsaki izvedeni kartični transakciji v državi, v kateri nacionalna valuta ni evro, začele obveščati o pribitku na referenčni tečaj ECB. Na voljo bo tudi informativni izračun pribitka na referenčni tečaj ECB glede na datum transakcije.

Fotografija je simbolična. Foto: Boštjan Bensa Leo Caharija Boštj
Fotografija je simbolična. Foto: Boštjan Bensa Leo Caharija Boštj

LJUBLJANA > "Če bo imetnik kartice izbral valutno menjavo na POS-terminalu ali bankomatu, bo z menjalnim tečajem predhodno seznanjen na sami plačilni napravi, kjer bo potrebno izrecno strinjanje z izvedbo valutne menjave. Izdajateljica kartice v tem primeru imetniku ne bo posredovala sporočila SMS o pribitku," so danes pojasnili v Združenju bank Slovenije.

Kot so sporočili, bo namreč 19. aprila začela veljati spremenjena evropska uredba glede nekaterih nadomestil za čezmejna plačila v EU in nadomestil za pretvorbo valut. Ta določa, da morajo izdajatelji imetnikom kartic po opravljeni transakciji čim prej elektronsko razkriti odstotni pribitek na menjalni tečaj Evropske centralne banke (ECB).

Po uredbi se od decembra 2019 postopno uvaja dodatne ukrepe za zaščito potrošnikov glede nadomestil za storitve pretvorbe valut na bankomatih in prodajnih mestih. "Potrošnikom v celoti zagotavlja potrebne informacije, da lahko izberejo zase najugodnejšo možnost pri opravljanju storitev," so poudarili. Uredba je zavezujoča in se neposredno uporablja v vseh državah EU.


Najbolj brano