Ema naj bi stališče glede cepiva Johnson & Johnson objavila prihodnji teden

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes sporočila, da trenutno načrtuje, da bo prihodnji teden objavila stališče glede primerov krvnih strdkov v ZDA, ki jih je mogoče povezati s cepivom proti covidu-19 ameriškega podjetja Johnson & Johnson.

AMSTERDAM > Ema je sporočila, da bo njen odbor za varnost zdravil (PRAC), ki pregleduje redke primere nenavadnih krvnih strdkov, do katerih je prišlo v ZDA po cepljenju s cepivom podjetja Johnson & Johnson, pregled izvedel po hitrem postopku. Dodaja, da se je tip krvnih strdkov, o katerih so poročali - cerebralna venska sinusna tromboza (CVST) - v večini primerov pojavil v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov v krvi, piše na spletni strani Eme.

Ema preučuje vse prijavljene primere in bo odločila, ali je potrebno regulativno ukrepanje. Pri tem tesno sodeluje z ameriško zvezno upravo za hrano in zdravila (FDA) in drugimi mednarodnimi regulatorji.

Dodala je, da medtem ko poteka pregled, ostaja na stališču, da dobrobiti cepiva pri preprečevanju covida-19 pretehtajo tveganje stranskih učinkov.

Agencija je še spomnila, da sta ameriški FDA in center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) v torek priporočila začasno ustavitev uporabe cepiva, dokler pregledujejo primere redkih motenj nastanka krvnih strdkov v ZDA, kjer so doslej sicer porabili 6,8 milijona odmerkov tega cepiva. Podjetje Johnson & Johnson je nato sporočilo, da je, dokler poteka pregled, začasno ustavilo dobavo svojega cepiva proti covidu-19 državam Evropske unije.

Cepivo je bilo za uporabo v EU odobreno 11. marca, a njegove razširjene uporabe v EU še niso začeli. Gre sicer za cepivo družbe Janssen Pharmaceutica na Nizozemskem, ki je del ameriške skupine Johnson & Johnson. Podjetje je v stikih z nacionalnimi oblastmi, ki jim priporoča, naj shranijo odmerke cepiva, ki so jih že prejeli, dokler odbor Eme ne bo objavil priporočila.


Najbolj brano