Češka želi od Danske kupiti cepivo AstraZenece

Češka je danes izrazila interes, da od Danske odkupi preostale odmerke cepiva proti covidu podjetja AstraZeneca, potem ko se je ta država odločila za ukinitev cepljenja z njim, je danes prek twitterja sporočil češki notranji minister Jan Hamaček.

PRAGA > “Pripravljeni smo kupiti cepivo AstraZenece od Danske,” je zapisal Jan Hamaček, ki začasno opravlja tudi dolžnosti zunanjega ministra. Interes za nakup je pri danskih oblasteh izrazil češki veleposlanik v Koebenhavnu, je dodal.

Poudaril je še, da cepiva proti covidu iščejo po vsem svetu. Zato bo v ponedeljek obiskal tudi Moskvo, kjer se bo pogovarjal o možnosti dobave ruskega cepiva Sputnik V, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Direktor danskega urada za zdravje Soren Brostrom je danes sporočil, da se Danska v celoti in dolgoročno odreka cepivu proti covidu-19 švedsko-britanske družbe. Tako je postala prva država članica Evropske unije, ki se je odločila za ukinitev cepljenja z AstraZeneco po pojavu redkih, a resnih stranskih učinkov.

Češka manjšinska vlada je zaradi počasne kampanje cepljenja tarča kritik. Doslej so v državi, ki ima približno 10,7 milijona prebivalcev, z obema odmerkoma cepili okoli 768.000 ljudi.


Najbolj brano