Biden napovedal umik ameriških vojakov iz Afganistana

Ameriški predsednik Joe Biden je v govoru v Beli hiši napovedal popoln umik ameriških enot iz Afganistana do 11. septembra, ko bo potekala 20. obletnica terorističnih napadov Al Kaide na ZDA. Biden je med drugim dejal, da mu ni znal nihče pojasniti, kaj se lahko spremeni, če bodo vojaki ostali v Afganistanu še kakšno leto ali več.

WASHIGNTON > Joe Biden je spomnil, da je prejšnja vlada Donalda Trumpa dosegla sporazum s talibani o umiku ameriških vojakov iz Afganistana do 1. maja letos. Čeprav sam takega sporazuma morda ne bi sprejel, pa ga je sprejela ameriška vlada in ga je treba spoštovati, zato se bo umik ameriških enot začel 1. maja, končal pa do 11. septembra, je napovedal.

“Ne moremo nadaljevati cikla podaljševanja in širitve naše vojaške prisotnosti v Afganistanu v upanju, da bomo ustvarili idealne pogoje za naš umik v pričakovanju drugačnih rezultatov. Sem že četrti ameriški predsednik, ki predseduje prisotnosti ameriških enot v Afganistanu. Dva republikanca, dva demokrata. Te odgovornosti ne bom prevalil na petega,” je dejal Biden in dodal, da se je pred odločitvijo o tem pogovarjal tudi z nekdanjim predsednikom Georgem Bushem mlajšim, ki je poslal vojsko v Afganistan za uničenje Al Kaide.

Dejal je, da se je posvetoval tudi z zavezniki, vojaškimi voditelji, člani kongresa in podpredsednico Kamalo Harris. ZDA bodo še naprej podpirale mirovne pogovore med afganistansko vlado in talibani ter pomagale mednarodnim prizadevanjem za urjenje afganistanske vojske. “Vendar pa je čas za konec najdaljše ameriške vojne. Čas je, da se ameriške enote vrnejo domov,” je dejal Biden, ki se je po govoru odpravil na pokopališče Arlington, kjer so pokopani vojaki, ki so padli v Afganistanu in drugih vojnah.


Najbolj brano