Kanalizacija = zdravje

Ko je dišalo po poletju, je kmet s fekalijami polil svoje travnike. V minulih dneh, pred zmrzaljo, je na njih mrgolelo nabiralcev regrata. Kaj to pove? Da se nevarnosti fekalnih odplak ne zavedamo! Da posledično zavlačujemo z ureditvijo njihovega odvajanja in čiščenja in podaljšujemo roke, h katerim smo se davno zavezali s pristopom v EU.

Zavezali smo se k skrbi za zdrave vode in okolje, a tega nismo vzeli resno. Zato strokovnjaki opozarjajo, da je nabiranje regrata (in ostalega zelenja) na nepoznanih travnikih vedno nevarno, trenutno pa smrtno nevarno. Viruse, tudi koronavirus, najprej in v izdatnih količinah zaznajo v fekalnih odplakah.

Goriška bi za komunalno opremo 112 malih aglomeracij potrebovala okrog sto milijonov evrov, ki jih male občine nimajo.

Te zlasti na podeželju v najboljšem primeru končujejo v neustreznih, redko izpraznjenih greznicah, še raje v okolju. Zato prastara državna uredba z nedavno podaljšanimi roki večjim krajem z nad 2000 populacijskimi enotami (PE) na hektar nalaga opremo s kanalizacijami in čistilnimi napravami do konca tega leta. Podobno tudi manjšim na vodovarstvenih območjih, ostalim manjšim pa do konca leta 2023.

Uredbe še enkrat več ne bomo uresničili - ne na Goriškem ne drugod po državi. Večji, strnjeno poseljeni kraji so po velikih kohezijskih naložbah v omrežje in naprave v regiji urejeni. Nekoliko slabše kaže le občini Ajdovščina. Sočasno je na Goriškem 112 aglomeracij pod 2000 PE, ki na kanalizacijo in naprave še čakajo, in več sto razpršenih zaselkov, ki se bodo morali opremiti z malimi napravami oziroma evropskim standardom prilagojenimi pretočnimi greznicami.

Naložbe zgolj v aglomeracije so ocenjene na približno sto milijonov evrov. Na občino Cerkno, ki je skupaj z občino Renče - Vogrsko v najslabšem položaju, odpade več kot pet milijonov evrov. To je znesek, ki ga iz prav toliko visokega proračuna občina še dolgo ne bo zmogla. Kohezijskega denarja ne bo. Omrežnine, komunalni prispevek, celo okoljska dajatev so kaplja v morje potreb. Ker so Cerkno in številne občine v preteklosti zaradi manjše privlačnosti podzemnih naložb od vidnih zavračale denar, ki jim je ležal pred nogami. Ker se še vedno ne zavedajo, da je temeljito prečiščevanje voda enako zdravju in pri osveščenih enako tudi privlačnosti občine za poselitev, novogradnjo in demografsko preživetje.


Preberite še


Najbolj brano