Primorci domačo sezono na tujem dobro začeli

Panožna zveza AMZS Šport je uspela še pred zaporo meja v italijanskem Jesolu izpeljati uvodno dirko državnega prvenstva v kartingu. Primorski vozniki so zmagali kar v treh kategorijah. Nadaljevanje sezone moto športa pa se zaradi zdravstvene krize spet odmika.

V Vrtojbi bodo skušali tudi letos izpeljati karting dirko za ženske.  Foto: Igor Mušič
V Vrtojbi bodo skušali tudi letos izpeljati karting dirko za ženske.  Foto: Igor Mušič

JESOLO > Dirkališče Azzurra v Jesolu pri Benetkah je bilo prizorišče uvodne tekme voznic in voznikov gokartov za točke državnega prvenstva, ki jo je pod okriljem panožne zveze AMSZ Sport izvedel ljubljanski AKK Sportstil. Ob strogih preventivnih ukrepih v času pandemije (ob dirkališču so bile lahko le tehnične ekipe tekmovalcev) je v Italiji nastopilo 40 slovenskih voznikov.

V otroškem razredu micro max je zmagal Angel Frančeškin (AMD Gorica), ki je v zanimivem dvoboju ugnal Nika Breclja (AKK Sportstil). V nekoliko višjem razredu za podmladek - mini max - je bil najhitrejši postojnski voznik Aleksandar Bogunović. V razredih za starejše otroke in kadete sta slavila Ptujčan Taj Kovačič (max junior) in član celjskega AMD Šlander Mai Sadar (max senior).

Virusni koledar

Epidemija koronavirusa pošteno kroji državna prvenstva v vseh panogah pod okriljem AMZS Sport. Odpovedana je bila že druga dirka DP v motokrosu. Vodstvo tekmovanja upa, da bo sezono mogoče nadaljevati 16. maja v Šentvidu pri Stični. Sočasno naj bi se na Ptuju začelo DP v malih motociklističnih razredih. Med prireditelji tekem je tudi AMTK Koper, ki namerava tovrstno dirko gostiti 27. junija v Krškem. Koprčani imajo 4. septembra v načrtu še izvedbo preizkušnje v motociklističnem trialu v Idriji.

V članski kategoriji KZ 2 je vso moško konkurenco ugnala koprska voznica Sara Markučič. V času dirke slovenskega prvenstva je Nik Ščulac iz Bertokov v italijanskem mestu Adria začel tekmovanje v italijanski seriji za podmladek - IAME. V kategoriji X30 mini je zmagal.

Zaradi omejitev v času pandemije se bo sezona DP predvidoma nadaljevala šele 5. junija na ptujskem dirkališču. Na Primorskem ima sicer uporabno dovoljenje le steza društva Gas Vrtejba na opuščenih površinah nekdanjega mejnega prehoda Vrtojba, kjer sezona za trening tradicionalno traja od konca februarja do konca oktobra. Vrtojbencem so prvo dirko (5. aprila) odnesle omejitve v času pandemije. Upajo, da bodo septembra lahko izvedli tradicionalno žensko karting dirko (Roza dirka), oktobra pa še dirko DP za male motociklistične razrede.

Medtem ko primorski (predvsem istrski vozniki) v kartingu že vrsto let dosegajo lepe uspehe, ostaja ponudba dirkaške infrastrukture pri nas skromna. Karting steza v Luciji se je morala umakniti parku, že vrsto let zgrajena koprska pa ostaja ujetnik še ne povsem urejenih lastniških razmerij na območju steze. Primorski (ob že omenjeni v Vrtojbi) najbližja steza v Sloveniji je ob za nas kar oddaljenem ljubljanskem letališču Brnik. Zato naši dirkači raje odhajajo na treninge v Italijo, kjer je ponudbe veliko, a bodo že od četrtka premiki med državami in regijami zaradi vladnih omejitev v času pandemije za nekaj časa postali zgodovina.


Najbolj brano