Višji dohodek staršem hudo bolnih otrok

Državni zbor bi lahko na aprilski seji povišal delno nadomestilo za izgubljeni dohodek staršev, ki zaradi nege hudo bolnega otroka pustijo službo ali začnejo delati za krajši delovni čas. Zdaj je to nadomestilo 752 evrov bruto na mesec. Po novem bi bilo določeno v višini bruto minimalne plače.

Delno plačilo za izgubljeni prihodek pripada staršu, zakoncu ali 
zunajzakonskemu partnerju, ki zaradi nege hudo bolnega otroka 
zapusti trg dela ali začne delati za krajši delovni čas.  Foto: pixabay.com
Delno plačilo za izgubljeni prihodek pripada staršu, zakoncu ali zunajzakonskemu partnerju, ki zaradi nege hudo bolnega otroka zapusti trg dela ali začne delati za krajši delovni čas.  Foto: pixabay.com

LJUBLJANA > Pobudo za dvig delnega plačila za izgubljeni dohodek so dali koalicijski poslanci, vlada pa je na seji ta teden sporočila, da se s tem strinja.

Delno plačilo za izgubljeni prihodek pripada staršu, zakoncu ali zunajzakonskemu partnerju, ki zaradi nege hudo bolnega otroka zapusti trg dela ali začne delati za krajši delovni čas. Do tega prihodka so upravičeni starši otrok s težkimi motnjami v duševnem razvoju, hudo gibalno oviranih otrok in otrok z določeno boleznijo s seznama hudih bolezni. Takih prejemnikov je 822 .

Vlada je ta teden potrdila tudi predlog zakona o izplačilu neizplačanega dodatka za pomoč in postrežbo za slepe osebe, ki so bile od leta 2003 do 2016 zdravstveno zavarovane po zavarovancu. Gre za popravo krivice slepim otrokom in njihovim staršem, ki so med leti 2003 in 2016 lahko izbirali med dodatkom za pomoč in postrežbo ali dodatkom za nego otroka, čeprav bi morali prejemati oba.

Predlog zakona ne predvideva, da bi upravičencem za neizplačani dodatek v preteklih letih pripadale zamudne obresti.


Najbolj brano