Uvodni poraz Novogoričank

S prvo finalno zmago deklet kamniškega Calcita, z današnjim prvim finalnim uspehom moške vrste ACH Volleyja in z uvodnim porazom deklet novogoriškega Gen-I Volleyja na tekmi za bron se je v prvih odbojkarskih ligah začel boj za odličja. Jutri se bodo za bron borili še fantje iz Kanala.

ACH Volley, za katerega igra tudi Kanalec Jure Okroglič, je danes  
dobil prvo finalno tekmo proti Merkurju iz Maribora. Foto: Igor Mušič
ACH Volley, za katerega igra tudi Kanalec Jure Okroglič, je danes dobil prvo finalno tekmo proti Merkurju iz Maribora. Foto: Igor Mušič

Finalna serija za prvaka se igra na tri zmage, pravkar pa jo je v moški konkurenci s 3:1 uspešno odprl branilec naslova (prvi je že 16 let), ljubljanski ACH Volley, ki je v gosteh premagal Merkur Maribor. V vrstah zmagovalcev kanalski sprejemalec Jure Okroglič tokrat ni stopil na igrišče. Štajerci so se kot uspešnica sezone (v rednem delu lige so bili prvi) v finale prebili po 27 letih. Ženski finale ima že 12 let ista tekmeca - kamniški Calcit in mariborski NKBM Branik. Uvodoma so Gorenjke (branilke naslova) s 3:2 premagal Mariborčanke. Za Calcit sta v vseh nizih igrali obe kanalski sestri. Organizatorka Špela Marušič je dosegla tudi 3 točke, sprejemalka Polona Marušič pa se je posvečala obrambnim nalogam. V vrstah Mariborčank, ki jih vodi nekdanji novogoriški trener Samo Miklavc, je bila najboljša posameznica blokerka iz šole Gen-I Volleyja Mirta Velikonja Grbac, z 18 točkami.

Primorska težko do brona

V seriji tekem za bronasti odličji se bosta veselili ekipi, ki bosta zmagali dvakrat. Oba primorska predstavnika si želita izboljšati lansko 4. mesto. Prvi dvoboj se je končal v današnjem večeru. V Novi Gorici je domači Gen-I Volley gladko, z 0:3, izgubil z OK SIP iz štajerskega Šempetra (po nizih -19, -22, -14. ). Primorke so v prvem in tretjem nizu slabo sprejemale servis in dovolile tekmicam, da so že na začetku pobegnile. Tekma bi se morda zasukala drugače, če bi Gen-I Volley boljše unovčil enakovredno igro v drugem nizu, ko sta bili razigrani Sara Đukić in Neli Goršek (14), a so pri izidu 22:23 na servis spet prišle Štajerke in preprečile izenačenje. Povratna tekma bo 2. aprila na Štajerskem.

Težje delo bo imel jutri ob 19. uri v Kanalu domači Salonit Anhovo, saj bo tekmec po proračunu in imenih igralcev nesporno druga ekipa državnega prvenstva. Calcit je z aktualnimi reprezentanti Mitjo Gasparinijem, Janom Klobučarjem in Sašom Štalekarjem dobil vse tri letošnje medsebojne tekme, vendar se kanalski športni direktor Miloš Grilanc ne predaja vnaprej: “Smo zdravi, v polfinalu z Mariborom pa smo bili nevarni skoraj ves čas. Če bomo zbrani v končnicah nizov, je marsikaj mogoče. Mi smo cilj sezone že z uvrstitvijo na to tekmo dosegli, Kamničani pa so imeli višje ambicije in so gotovo razočarani, takšna čustva pa včasih na igro ne vplivajo dobro.”


Najbolj brano